Gajite biljku novca: Puzavica koja pročišćava vazduh i u vaš dom donosi sreću

Zovu je još “djavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću. Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. 

“Zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi.

Ona uklanja mnoge štetne hemikalije, pa čak i formaldehid iz vazduha.Važna činjenica za nas je  da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja pa je zbog toga izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

Ova puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima. Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba preterivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako se na lišću pojave smeđe mrlje potrebno je da češće zalivate biljke i povećate vlažnost vazduha.

Stil.Kurir.rs

 

Share this article