Gajite cveće, ali bez zemlje

Hidrokultura je postupak koji je veoma praktičan i ima sve veću primenu u kućnim uslovima.

NOVA metoda gajenja cveća bez zemlje uz pomoć glinenih ili kuglica od gela idealna je za one koji vole da budu okruženi biljkama, a nemaju mnogo vremena i uslova da se njime bave.

 

Hidrokultura ima mnogo prednosti u poređenju sa tradicionalnim uzgajanjem biljaka u zemlji za cveće. Najveća prednost je što tokom godišnjih odmora ne treba nikog angažovati da zaliva cveće.

Posude za biljke su obično opremljene malim rezervoarom za vodu. Glinene kuglice se lako otapaju i ne zadržavaju nepotrebne količine vode. Takođe, izazivači bolesti koji napadaju koren biljke najčešće se skrivaju u zemlji, pa je zeleno rastinje odgajano u hidrokulturi manje sklono bolestima i truljenju.

Glinene loptice mogu da se koriste i za dekoraciju, kao gornji sloj preko zemlje koje izgledom ulepšavaju cveća. Ove kuglice mogu i da se mešaju sa zemljom čime se bolje zadržava višak vlage koja se vraća biljci kad je to potrebno. Na taj način korenje nije u direktnom dodiru sa vodom.

Još jedan način odgajanja cveća bez zemlje u kućnim uslovima je da se koriste hlađene lukovice lala ili zumbula. To je specijalan način hlađenja i takva lukovica će prvo pustiti korenje, a kasnije procvetati u bilo koje doba godine. Dovoljno je lukovicu staviti u čašu sa vodom, kako bi samo donji deo bio u njoj, a ostatak mora da bude suv kako ne bi istrulila. Ko nema takvu čašu može da na dno postavi kamenčiće i na njih rasporedi lukovice.

 

(Izvor: Novosti.rs)

Share this article