IMATE NAJEZDU MRAVA U KUĆI? EVO KAKO DA IH SE REŠITE!

S dolaskom toplijih dana mnogi od nas muku muče s upornim i nepozvanim gostima. Mravi, naime, počinju sa sakupljanjem zimnice, a naš dom je njihova omiljena destinacija.

U borbi s dosadnim ‘društvom’ pomažu prirodna i jeftina sredstva čiji će miris i sastav oterati i sprečiti dolazak kolona mrava.
1. Temeljno očistite sve prostorije u kući
Prvi korak u borbi sa malim napastima je temeljno čišćenje svih površina na kojima se ‘društvo’ okuplja. Najbolje je to učiniti uobičajenim sredstvom za čišćenje i vodom. Ne zaboravite na police i uglove u špajzu na kojima su ostaci hrane mamac za mrave.
2. Belo sirće
Najpoznatije prirodno sredstvo za isterivanje mrava je belo sirće. Koristite ga pomoću raspršivača na način da u bocu s raspršivačem sipate jednaku količinu belog sirćeta i vode. Poprskajte mesta na kojima ste primetili mrave koji ne podnose miris sirćeta. Radne površine prebrišite krpom namočenom u mešavinu belog sirćeta i vode i pustite da izvetri. Sirće je bezopasno, što u velikoj meri olakšava zaštitu površina na kojima obično ostavljamo hranu.
3. Cimet u prahu
Staze po kojima se mravi kreću pospite obilno cimetom. Kroz par sati kolone bi trebale napustiti kuću. Naime, mravi ne podnose intenzivan miris cimeta.
4. Kuhinjska so
Par kašika kuhinjske soli pomešajte s vrelom vodom i, kada se ohladi, sipajte u raspršivač. Mesta okupljanja mrava, posebno ulazna vrata i prozore, poprskajte i ostavite da se osuše. Slana površina sprečiće mrave da uđu u kuću.
5. Kreda i dečji puder
Komadiće krede usitnite i posipajte po pukotinama uz ivice zida – omiljenim skrovištima mrava. Isto možete učiniti pomoću dečjeg pudera koji jednako efikasno tera mrave.

(KutakNet)

 


Share this article