Kad sam zatrudnela, muž je INSISTIRAO da budem domaćica: Potražila sam novac za pelene i PAKAO JE POČEO

Bila sam u vezi sa svojim tadašnjim dečkom dve i po godine, i tek sam rodila našu ćerku Miju kada smo rešili da počnemo da živimo zajedno.

Sve je izgledalo kao iz bajke, a još dok sam bila trudna, pravili smo detaljne planove oko toga kako će izgledati naš porodični život, piše svoju dramatičnu ispovest na Fejsbuku Lisa V, Amerikanka koja je po rođenju deteta shvatila za koga se zapravo udala, a njenu priču prenosimo u celosti.

Pre nego što sam zatrudnela, imala sam stabilnu karijeru u izdavaštvu, a on u marketingu. Dogovorili smo se da ja budemo domaćica, dok će on raditi. To je bila njegova ideja, a ja sam sa radošću pristala, pa je dogovor bio da kada prođe najkritičnije vreme, kada Mija bude imala tri, četiri godine, mogu da se vratim na posao.

Ništa nije bilo tako kako smo planirali. Ja sam radila sve do osmog meseca trudnoće i štedela svaki dinar za našu porodicu. Čitala sam kamare knjiga o roditeljstvu, kupovala opremu za bebu i za naš novi zajednički stan. Mislila sam da ću potpuno spremna dočekati rođenje deteta i useljenje, ali ništa nije bilo dalje od istine.

   

Dva meseca po rođenju deteta, stvari su počele da se menjaju. Iskreno rečeno, ja sam vrlo brzo potrošila svoju ušteđevinu - bili su tu troškovi preuređenja stana, kupovine stvari za bebe i svakodnevne potrebne stvari. Jednog jutra, naša beba bila je stara dva meseca, pitala sam muža: "Možeš li da mi prebaciš 200 dolara na račun? Treba da idem u nabavku hrane i treba mi par sitnica za Miju". U to vreme, već sam bila domaćica i vodila sam računa o svemu u kući, uključujući i bebu. Sećam se, kad sam mu prvi put zatražila novac, šokirao se i rekao mi: "Zar ti nisam dao 50 dolara prošle nedelje?". Tada sam zaključila samo da treba da se privikne na to da ćemo kao porodica trošiti mnogo više novca, pa sam mu smireno rekla "Da, ali to je sve otišlo na benzin i dohranu za bebu". Prevrnuo je očima, i ja sam, ali sam bila uverena da ćemo naći zajednički jezik.

Tog dana, kad sam mu tražila 200 dolara, krenula sam sa bebom u radnju. Nisam ni proveravala račun, uverena da je uradio kao što smo se dogovorili, a onda se ispostavilo da nemam para da platim kupljeno jer mi je on uplatio 40 dolara. Bila sam van sebe od besa. Kupila sam samo najosnovniju hranu za bebu i vratila se kući. Planirala sam da spremim pohovanu piletinu koju voli, ali pošto nisam imala za sve sastojke, improvizovala sam.

Lisa sa suprugom

LISA SA SUPRUGOM FOTO: INSTAGRAM

Kada se vratio sa posla i kada smo seli da jedemo, počeo je da se žali da piletina nije onakva kakvu voli. Proključala sam od besa.

- Pa nisam mogla da kupim sve što mi je trebalo za ručak. Da si mi uplatio više od 40 dolara, imala bih za sve - rekla sam mu. A onda je rekao sledeće:

- Moj novac, moja stvar za šta ću da dajem.

Te večeri je izašao do radnje a ja sam mu dala spisak potrebnih namirnica. Vratio se sa polovinom i gomilom nepotrebnih grickalica i slatkiša koje ne jedemo ni beba ni ja.

U krevet sam otišla zbunjena i besna. Nikad ranije se nije ponašao tako. On je insistirao da prestanem da radim i govorio mi da će on zarađivati dovoljno. Sad odjednom moram da ga preklinjem za novac za našu kuću i naše dete. Nadala sam se da je samo loš period. Međutim, nije bio. Umesto toga, bio je sve veća stipsa.

 

Kada sam shvatila da se stvari neće promeniti, pokušala sam da nađem način da zaradim neki dinar sa strane. Mislila sam da je savršeno da budem dadilja, jer tako istovremeno mogu da čuvam i naše dete sa još nekim i da zaradim neki dinar. Bilo mi je muka od toga da ga stalno molim za novac.

- Ja već radim po ceo dan. Zar ne misliš da je detetu neophodna briga bar jednog roditelja? Čekaj još malo, bar par meseci, pa nađi pravi posao - rekao mi je i poslušala sam ga. Međutim, za par meseci, opet se protivio tome da krenem da radim.

Za sve to vreme, život je bio pakao. Nekad bi mi dao novac, ali češće bi se svađao sa mnom, raspravljao i davao mi mnogo manje nego što mi treba.

Kap koja je prelila čašu bila je kad sam mu tražila 20 dolara za pelene.

- To si i planirala od početka, zar ne? Da mene nateraš da radim kao konjp po ceo dan dok se ti izležavaš po kući i muzeš mi pare? - rekao mi je. Ne mogu da vam opišem koliko sam bila šokirana i povređena.

- Ništa? Ne radim NIŠTA? Ako nisi primetio, imam posao sa punim radnim vremenom, a to je majčinstvo i domaćinstvo - rekla sam kroz suze i otrčala u spavaću sobu. Dotrčao je za mnom i udario me je, prvo u grudi a onda u levo oko.

- Nikad više nećeš dobiti ni dinar od mene, sponzorušo - rekao mi je.

Sutradan me je molio da mu oprostim i pojavio se sa posla sa gomilom cveća i poklona. Naravno, našem braku je tu došao kraj. Znala sam da odatle stvari mogu da budu samo gore, nikako bolje. Htela sam da se odmah iselim sa detetom, ali nisam imala novca. Tek tada sam shvatila da je sve ovo zapravo njegov plan. Zabranio mi je da radim kako ne bih imala novca da se sklonim od njega. Izolovao me je od porodice i prijatelja, kako ne bih imala kome da se obratim. Sve je pažljivo isplanirao.

Tako, dva dana kasnije, nazvala sam mamu iako nismo razgovarale skoro godinu dana. Kroz suze sam joj rekla šta se dogodilo. Došla je odmah po mene, ja sam spakovala sebe i dete i otišla kod nje.

Danas Mija ima 11 meseci i srećna je devojčica. Ja i dalje živim sa svojim roditeljima i radim kako bih mogla da nam priuštim kuću. Uspela sam da se zaposlim na svom starom poslu gde su me dočekali širom otvorenih ruku.

A ovu priču pišem svim ženama. Shvatite da posle udarca nikad, nikad neće biti bolje. Tek nedavno, kroz zajedničke poznanike, shvatila sam da je moj bivši muž zaista nasilnik i da je sa svakom bivšom devojkom bio monstrum. Imala sam sreće što sam odmah otišla. I svim mamama koje ne rade imam da kažem da zaista rade posao, težak i odgovoran, iako na kraju meseca za njega ne dobijaju platu. Vaš posao nikad ne prestaje, zato nikad ne dozvoljavajte nikome da vam kaže da "samo ležite".

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article