Kada idete na odmor ove 4 stvari OBAVEZNO isključite IZ STRUJE: A evo i šta treba da uradite sa FRIŽIDEROM

Došao je trenutak da pođete na taj zasluženi i toliko očekivani praznični odmor. Spremili ste sebe, ukućane, kofere, a da li ste spremili i kuću za taj vaš odlazak? Donosimo vam spisak aparata koje morate da ugasite da vas na odmoru ne bi bespotrebno bolela glava.

 

Neke aparate možete samo da isključite, a ostavite uključene u struju, dok druge morate da kompletno isključite iz struje, delom zbog bezbednosti, a delom i zbog uštede novca - jer neki od njih troše struju čak i kada su isključeni.

ŠTA MOŽETE SAMO DA ISKLJUČITE:

Klimu bez problema možete samo da isključite

KLIMU BEZ PROBLEMA MOŽETE SAMO DA ISKLJUČITE

*FOTO: PROFIMEDIA

Klima - ovaj aparat vam, logično, neće trebati, i dovoljno je samo da je ostavite ugašenu dok ste vi na odmoru.

Bojler - Ne znamo da li ste od onih koji bojler pale po potrebi ili ga stalno držite isključenog, ali u svakom slučaju ga pred polazak na odmor isključite.

 

Glavni ventil za vodu - Ovo vam neće prištedeti nešto puno novca što se tiče računa za vodu, ali uštedeće vam brdo ako se slučajno desi neka poplava, a zaista nije neki problem zavrnuti ventil pa ga odvrnuti kada se vratite, a bićete mirni.

Svetla - Ostavljanje uključenih lampi je čisto bacanje novca. Mnogi ljudi ostave bar jednu upaljenu lampu kako bi delovalo da je neko kod kuće, ali pametnije je da prosto zamolite nekog prijatelja ili komšiju da svrati ponekad do vašeg stana i uveri se da je sve u redu.

ŠTA DA ISKLJUČITE IZ STRUJE

A post shared by Fabian (@toyfan559) on

Sve aparate sa eksternim punjačem: dakle laptopove, konzole za igrice, punjače za telefone i ostale aparate. Svi oni konstantno vuku struju bez obzira na to da li je aparat koji treba da napune prikačen za njih ili ne.

Uređaje koje inače ostavljate na stendbaju ili nekom sličnom modu rada: Desktop računari, televizija, DVD i blurej aparati, radio ili bilo šta što radi na daljinac nikada nije sasvim isključeno dok ga ne izvučete iz struje.

 

Modemi i ruteri: Oni baš u svakom trenutku vuku struju. Zato ih potpuno isključite iz struje, jer ne samo da ćete time prištedeti nešto para već ćete izbeći i scenario da vam neko hakuje Wi-Fi dok ste na odmoru.

Mali kućni aparati: Tosteri, blenderi, aparati za kafu, mikrotalasna i slične stvari. Svaki od tih aparata sa tajmerom je potencijalna opasnost i svakako bespotrebni sagorevač energije dok ste na odmoru.

Mnogi se pred odmor pitaju da li da isključe frižider iz struje
 

MNOGI SE PRED ODMOR PITAJU DA LI DA ISKLJUČE FRIŽIDER IZ STRUJE

*FOTO: PROFIMEDIA

FRIŽIDER

Ovo je jedna od najproblematičnijih stavki za većinu ljudi, i mnogi se pitaju da li ga je potrebno isključivati ili ne. Odgovor je jednostavan - ako inače u vašem kraju retko nestaje struja nema potrebe da ga isključujete osim u slučajevima kada ćete biti odsutni duže od mesec dana.

(Izvor: zena.blic.rs / lifehacker.com)

Share this article