Kako brzo i lako otopiti led na stepenicama i predulazu

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uverili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Donosimo savete kako da ga otopite i sprečite formiranje novog sloja.

U snežnim i zimskim danima na stepenice i predulaz na obući i odeći uvek donosimo blato, vodu, sneg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Važno je da sneg redovno čistite, ali i da imate spremnu “doskočicu” za led.

 

Deterdžent za suđe

Pomešajte 2 litre mlake vode sa 1 kašikom detedženta za suđe i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stubište ili možete je direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pesak

Naravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su delotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, ali je delotvorno. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebali koristiti u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Pokušati možete i sa mlevenom kafom.

PROČITAJTE JOŠ SUŠENJE VEŠA ZIMI JE PRAVI PAKAO: Primenite OVE NEOBIČNE trikove i biće SUV očas posla!

Urea

Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da oštetiti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se sneg bude topio.

Soda bikarbona

Jednim delom će delovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite peska. Proveravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

(kutaknet.com / lifepressmagazin.com)

Share this article