Kako da gajite ukrasni luk: Spektakularne cvetne lopte, atrakcija u svakom dvorištu!

Poreklom iz azijskih stepa, zvezdasti loptasti luk i veliki ukrasni luk ispuniće vašu baštu spektakularnim cvetnim kuglama koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Najbolje je da ih zasadite u drugom planu cvetnih leja, piše Lisa.

Krajnje neupadljivo u rano leto zelene stabljike se uspinju sve do drugog nivoa u leji. Kraj stabljike počinje da buja – da bi se na kraju otvorila cvast prečnika 25 cm na velikom ukrasnom luku (Allium Globemaster) ili zvezdastom loptastom luku (Allium christophii).

Jedva da možemo da poverujemo kako ova biljka poreklom iz azijskih stepa balansira s tolikom težinom cveta i odoleva udarima vetra!

Ipak, umetnost uređenja ne vidi se samo u leji prepunoj cvetnih kugli. Kao i većini solista i ukrasnom luku je potreban partner, a njima se suprotstavljaju raznovrsne forme i manje-više jednolično zelenilo lišća. Virak ili macina trava, čiji se cvetovi slivaju u obojena polja, ovde deluju vrlo efektno.

Neobičnom raskoši iris, božur i geranijum upotpunjuju tipičnu ljubičastu boju loptastih cvasti. Ali unesite i neki novitet: na primer, moderno izgleda crveno-ljubičasti iranski luk (Allium aflatunense Purple Sensation) s jarkocrvenim sortama turskog maka ili poljskog karanfila. Od juna do avgusta purpurni loptasti luk (Allium sphaerocephalon) i ukrasni luk Allium carinatum upotpunjuju sezonu cvetnih kugli.

U poređenju s ranim letnjim cvetnicama koje vole zemljište bogato humusom, ove vrste više vole propusno zemljište bogato krečnjakom. Svom vlastitom poimanju lepote, ali i samoj biljci učinićete dobro delo akolukovice zasadite u drugi red u leji.

Poluvisoke susedne perene mogu da posluže kao potpora i prikrivaju lišće koje već u vreme cvetanja počinje da žuti. Nakon cvetanja lopte su nalik velikim pamučnim pufnama. Njima možete i dalje da se divite u leji ili pak da ih odsečete za buket od suvog cveća. U svakom slučaju, ostavite lišće, jer ono sakupljaenergiju za sledeću godinu. Sorti Ambassador lišće je zeleno i posle cvetanja.

Foto: Profimedia

 *Foto: Profimedia

Sadnja i gajenje

Kraj avgusta i početak septembra je vreme da razmišljate o cvetnim novitetima za sledeću sezonu. Predlažemo baš ovo cveće, jer je otporno na sušu i mnoge bolesti i štetočine, sa atraktivnim cvetnim kuglama koje će vam ulepšavati terasu i kućne bukete i dati vašem domu vrlo moderan i upečatljiv izgled.

U pitanju su izvanredne sorte koja će izrasti do visine do 80 cm, a traže plodnu zemlju i sunčano ili polusenovito mesto. Otporan je na niske temperature, pa slobodno možete da ga zasadite napolju.

Potrudite se da koren nikad ne leži dugo u zemlji, već pažljivo odlijte višak vode iz tacni.

Ostavite oko tridesetak centimetara između biljaka, a cvetovima ćete se obradovati već u maju i junu.Pošto se mogu saditi samo u jesen, dobro je da već u avgustu obezbedite odgovarajući sadni materijal. Preporučljivo je saditi ukrasni luk iz lukovice, jer da bi procvetao iz semena, potrebno je da prođe nekoliko godina.

 

(Izvor: lisa.rs)

Share this article