Kako da napravite pod od drvenih paleta (FOTO)

U poslednje vreme se svašta nešto pravi od najjednostavnijih drvenih paleta. Počevši od baštenskog nameštaja, preko kreveta, pa sve do podova.

Ukoliko renovirate ili ukrašavate svoj dom i želite nešto novo i uzbudljivo, a da je ujedno napravljeno od prirodnog materijala, odiše toplom atmosferom i udobnošću, pod od drvenih paleta je svakako izbor za vas.

Korišćenje drvenih paleta ne samo da doprinosi jedinstvenošću vašeg doma, već i pomaže u očuvanju životne sredine jer ponovnim korišćenjem starih paleta od drveta čuvamo životnu sredinu. Ovo takođe pogoduje i vašem džepu, imajući u vidu da su stare drvene palete jeftinije od drvne građe, nameštaja od drveta, pa čak i od običnih novih paleta.

 

Drvene palete se zaista mogu koristiti u skoro svim scenarijima u vašem domu koje možete zamisliti, o čemu će biti reči u nekim tekstovima u budućnosti (pretražite ključnu reč: paleta). Jedno od malo „čudnijih“ i interesantnijih korišćenja recikliranih paleta jeste za pravljenje poda od drvenih paleta.

Zapravo je mnogo jednostavnije nego što deluje u prvi mah, a trebaće vam samo malo strpljenja i strasti za oblikovanje stvari. Ishod će biti spektakularan, a satisfakcija koja će vas preplaviti zbog činjenice da ste sve to uspeli sami da odradite će biti neprocenljiva.

 

Za izradu vašeg poda od drvenih paleta, biće vam potrebni sledeći materijali:

  • drvene daske (različitih veličina: 5, 8, 10 i 12 santimetara širine) dobijene iz paleta
  • lepak za parket i/ili ekseri
  • razređivač
  • vosak ili lak za drvo

Količina materijala, naravno, zavisi od veličine površine poda koju pokrivate sa drvenim paletama. Posle nabavke paleta, poskidajte daske sa gornje strane paleta, proberite među njima one koje su najmanje oštećene i koje su u dobrom stanju. Povadite iz njih svaku vrstu fizičke prepreke, bilo da su to ekseri, zavrtnji ili komadi drveta i možete započeti postavku vašeg novog, predivnog poda.

Najbolja stvar u ovom projektu je ta što ćete biti u stanju da kreirate svoj obrazac i postavite daske u bilo kom redosledu koji želite. Postavite daske na pod prema sledećem rasporedu: red dasaka od 5cm širine, četiri reda dasaka od 8cm, zatim jedan red dasaka od 10cm širine, potom četiri reda dasaka od 8cm i na kraju jedan red dasaka od 12cm širine. Ovo je samo ideja za šablon, ali vi možete napraviti bilo koji obrazac koji imate na umu.

 

Nakon što ste izabrali redosled postavke dasaka od paleta, bitno je dobro očistiti podlogu na koju postavljate vaš novi pod. Obično se drveni podovi postavljaju na cementnoj košuljici koja je dobro očišćena od svake vrste prljavštine. Nanošenje lepka za parket na cementnu košuljicu započinje proces postavke poda. Obratite pažnju da ne nanesete mnogo lepka odjednom jer to može dovesti do problema u postavci. Takođe, previše nanešenog lepka na velikoj površini će dovesti do preranog sušenja istog, što vama svakako ne odgovara. Nanosite lepak onom brzinom koja vama odgovara i pri kojoj možete precizno i pedantno postaviti drvene daske.

Ukoliko postavljate pod od drvenih paleta na staroj podnoj oblozi, morate biti sigurni da je ona bez defekta i oštećenja. Postavka poda na keramičke pločice je moguća i ona se preporučuje jedino ako postojeće pločice nisu oštećene. Proces postavke drvenih dasaka je isti kao i na cementnoj košuljici.

 

Ukoliko, međutim, postavljate pod od paleta na starom drvenom podu, to možete uraditi i jednostavnim zakucavanjem dasaka na stari pod. Naravno, obratite i ovde pažnju na kvalitet podne obloge na kojoj postavljate novi pod. Ukoliko je u bilo kom slučaju postojeća podna obloga oštećena, ne preporučuje se postavka novog poda na njega. To posebno važi za drvene podne obloge, koje su inherentno osetljivije.

Popunjavanje sitnih rupa i nedostataka u vašem podu možete uraditi primenom smese napravljene od drvenih opiljaka i lepka. Takvu pripremljenu smesu nanesite špaklom u rupicama i ostavite da se osuši. Posle postavke vašeg novog poda od drvenih paleta, uzmite krpu i razređivač i dobro pređite preko svake daske, skidajući svaku nečistoću sa nje. Ovo će očistiti komade piljevine i prašine sa drveta, što će vam olakšati rad posle. Nakon ovoga vam ostaje da nanesete vosak ili lak za drvo kao završni, zaštitni sloj poda koji će mu dati dodatni sjaj i obogatiti boju samog drveta.

Čestitamo vam! Vaš novi pod od drvenih paleta je sada završen i definitivno ćete sigurno sada pozvati porodicu i prijatelje da se zajedno divite vašem remek delu.

 

(Izvor: Građevinarstvo.rs)

Share this article