Kako roditelji deci piju krv i jedu živce: Ovo je jedan i jedini način da se spasete!

Kada su naši dedovi i bake bili mladi, znalo se: oženiš se do osamnaeste i odvojiš se u zasebnoj sobi ili kući pored. Naši roditelji su se isto rano venčavali, ali su se zato isto tako veoma rano osamostaljivali od svoji roditelja. 

Današnji roditelji ne puštaju svoju decu da se osamostale. Vaspitavaju ih tako da im budu "robovi" celog života. Neki roditelji sprečavaju udaju kćerki, rečima: "Moja kćerka se neće udavati, ona će "juriti" karijeru!"

A znate li zašto tako nešto pričaju? Zato što je to profitabilno! Njima su deca potčinjena, a roditelji umesto svoj, žive njihov život. Određuju im gde će i koliko raditi, sa kim će se zabavljati, a sa kim družiti. 

 

Ovo je vrsta psihološkog vampirizma. Roditelji konzumiraju resurse svoje dece i drže ih blizu sebe na sve načine: emocionalno ih ucenjuju svojim bolestima, preteći im da će umreti, ponekad koristeći materijalne prednosti. To je mito.

I uništavaju sve veze koje odraslo dete pokušava da stvori. Oni kritikuju moguće partnere, intrige, kletve, organizuju prenemaganje i scene... Oni toliko utiču na psihičko stanje svog deteta, da lako mogu da ga oteraju u alkoholizam...A spolja sve izgleda kako sin pijanica maltretira svoje drage roditelje.

 *foto: Shutterstock

A kada roditelji žive u zajednici sa decom koja imaju recimo od 30 pa do 40 godina i više, od njih se traži da "doprinesu" domaćinstvu, pa roditelj kontroliše i finansije svoje dece.

Onda su tu uobičajne ucene tipa: treba pokositi travnjak; odvesti mamu do doma zdravlja, popraviti kola itd.

 

Jedna slavna glumica imala je sina alkoholičara i prirodno svi su govorili: Jadna ona. U stvari, jadan je bio on. Ta ista glumica je kontrolisala svaki aspekt života svog sina, braneći mu da ostvari bilo kakvu intimnu vezu. Kao rezultat toga, sin se propio.... Na kraju se sin pobunio, ali bilo je već kasno: duboko je zagazio u alkoholizam, a psiha mu je bila ozbiljno poljuljana.

Takvi roditelji hoće da svoj život produže kroz živote svoje dece. I to se završava uvek loše. Nevoljnost roditelja da "dete" puste da živi svoj život, psiholozi danas nazivaju "ometanje veka"!

 *foto: Profimedia

Po pravilu, nesrećni čovek do kraja života živi pod "prismotrom" svojih roditelja, koji mu do kraja "piju krv"...

Savet je da se izgrade granice na vreme i da se od roditelja napravi određena distanca, dok ne bude prekasno. Kada dođe do momenta kada ne možete da izdržite, morate da naterate roditelje da shvate šta rade sa vašim životom.

Primeri su da pobede samo odlučna deca koja znaju šta hoće i koja ne nasedaju na manipulacije takvih roditelja.

(Izvor: stil.kurir.rs)

Share this article