KORISNA ZA VAŠ DOM: Gajite biljku koja donosi novac

Ukoliko verujete u predanja starih naroda, ova biljka će vam biti od koristi…

Naime, azijski narodi veliku pažnju pridaju prirodi i plodovima koje ona nudi. Potpuna harmonija sa prirodom je način života, koju oni u potpunosti poštuju i neguju. Postoji biljka, za koju se veruje da donosi sreću i novac u vaš dom, ukoliko je sa pažnjom negujete i čuvate. U suštini, nema razloga da ne probate, jer se ovakvo verovanje već generacijama prenosi u azijskim verovanjima i blisko je povezano sa Feng Šui naukom.

 

Ovakve biljke, u praksi privlače pozitivne vibracije iz prirode i u dugom roku donose bogatstvo. U praksi poznata kao „drvo novca“ ili „biljka novca“, ona donosi značajna blagostanja vlasnicima i utiče na prisustvo harmonije u domu. Pored kuće, biljku možete slobodno doneti i na posao, jer svojom veličinom neće smetati vašim dnevnim obavezama.

Kako postoje danas brojni Feng Šui učitelji koji zagovaraju tezu da gotovo svaka zelena, vibrantna biljka se može smatrati „biljkom novca“, to u praksi zapravo nije slučaj. Prema učenju, prisustvo biljaka doprinosi ukupnom blagostanju, a zelena boja utiče na mirnoću vaše duše. Međutim, ovom prilikom ćemo pažnju posvetiti jednoj od najpopularnijih biljaka i za koju većina azijskih naroda veruje da može da im pomogne da reše svoje finansijske probleme.

Jedna od najpoznatijih biljaka, koje po narodnom verovanju donose novac je krasula, biljka koja izvorno nosi ime Crassula ovate.

Njeno poreklo su sutropske oblasti Južne Afrike, gde je uspela da opstane iako su uslovi bili nemogući. Postoji verovanje da je svoje popularno ime dobila po svojim listovima, koji podsećaju na kovanicu novca. Svakako je jedna od najpopularnijih biljaka u srpskom domaćinstvu.

Krasula zapravo spada u sukulentne biljke (što znači da su njeni listovi „mesnati“ i da biljka u njima skladišti vodu duži vremenski period). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci veoma retki, naročito u našim predelima. Krasula cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima, koji su naročito lepi za oko i doprinose lepoti vašeg doma. Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (u periodu od oktobra do aprila), kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime.

Drvo novca je vrlo praktično i zapravo ne zahteva preveliku brigu. Možete je čuvati u maloj saksiji, ukoliko imate manji stan, mada ako težite ka njenom ubrzanom razvoju, toplo vam preporučujemo da je čuvate u većim saksijama.

(Izvor: mojenterijer.rs)

Share this article