Kuću koju su kupilii stavili su pod staklenik: Sada im je zimi toplo, računi za grejanje smešni i uvek imaju gomilu sveže hrane (VIDEO)

Na krovu se nalazi terasa na kojoj se sada, uprkos oštroj skandinavskoj zimi, može sedeti tokom cele godine.

Porodica iz okoline Stokholma svoju kuću je stavila pod staklenik, čije je staklo debelo 4 mm, kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grejanje manji. Ali, i kako bi duže mogli da uzgajaju u vrtu voće i povrće, koje su takođe stavili pod staklenik.

Mari Granmar i Čarls Sakiloto na tu ideju su došli videvši delo švedskog arhitekte Bengta Varna iz 70-ih godina - koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House). Varn je prvu takvu kuću izgradio u Stokholmu za svoju porodicu, koja je bila okružena staklenikom.

Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao. Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, veša... Biljke su mu pročišćavale vazduh unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pothranjivali energiju u rezervoarima ispod kuće itd.

 

Mari i Čarls su odlučili da izgrade svoju vlastitu verziju Naturhusa, takozvane "prirodne kuće". Pronašli su posed sa letnjom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je stajao oko 70.000 evra.

Unutar staklenika su napravili centrifugalni sastav pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje vrta. Deo vrta se nalazi, takođe, pod staklenikom, a u njemu im raste mnogo mediteranskog bilja pa čak i smokve. Sakupljaju kišnicu, imaju solarne rezervoare...

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, uprkos oštroj skandinavskoj zimi, mogu sedeti tokom cele godine, otkriva portal treehugger.com.

Pogledajte video:

 

(Izvor: Telegraf.rs)

Share this article