Moćni filadendron: prirodni prečišćivač vazduha

Da li ste znali da postoje biljke u vašem domu koje pomažu da se uklone štetni toksini iz vazduha? Jedna od njih je filadendron, biljka koja krasi mnoge domove…

Filandredon Cordatum je sobna biljka-puzavica, koja je veoma popularna kod nas, pa je možete primetiti u mnogim kućama. Ipak, pored lepote koja je krasi, ova biljka ima veoma značajna dejstva.

 

Ona je prirodan prečišćivač vazduha, tačnije ima moć da ukloni visoke koncentracije štetnih materija- formaldehida iz vazduha. Dobar kvalitet vazduha je veoma važan s obzirom da provodimo većinu našeg vremena u zatvorenom prostoru (u kući, dok spavamo). U toku zimskih meseci, prozori se ređe otvaraju, pa samim tim i vazduh postaje zagušljiviji, ali i pun toksina. Zato brinite o svom zdravlju, dodajte biljni svet u vaš dom i primetićete razliku- lakše ćete disati!

Postoji više vrsta filadendrona, a Cordatum karakteriše bledo žuto lišće. On se lako uzgaja i dobro podnosi nedostatak svetla. Za njegovo održavanje je potrebna umerena količina vode, a može da raste i da se razvija i u vlažnim uslovima. Takođe, prilagodljiv je različitoj temperaturi vazduha, a najbolje raste na temperaturi iznad 15 stepeni. Može da naraste u visinu i do tri metra, tako da mu je potrebno dosta prostora.

 

(Izvor: Lisa)

 

Share this article