Moderan način života u 90 posto slučajeva uzročnik karcinoma

Najnovija naučna studija koju su proveli istraživači s Univerziteta Stony Brook u New Yorku pokazala je da je u 90 posto slučajeva moderan način života uzročnik kancerogenog oboljenja kod ljudi.

Prema istraživanju, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i zagađenje navode se kao glavni faktori koji doprinose raku pluća, dojke i prostate.

Istraživači su tokom studije proučavali i genetske "otiske prstiju" od nekoliko vrsta karcinoma kako bi pokušali da shvate koliki je uticaj okoline na njegov razvoj, prenose britanski mediji.

I prema istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni u jednom naučnom časopisu procjenjuje se da je 90 posto vrsta raka uzrokovana vanjskim faktorima u odnosu na ćelijske greške u organizmu. Najopasnijim spoljašnjim faktorima smatraju se zagađenje, ultraljubičasto zračenje i stres, a tu su i faktori na koje ljudi mogu uticati ishrana i fizička aktivnost.

Rezultati obje studije ukazuju na to da je zdraviji način života ključan u smanjenu rizika od dobijanja kancerogenog oboljenja.

Izvor: 6yka.com

Share this article