Nema kupovne boje koja će ih ovako lepo ofarbati: Tirkizna vaskršnja jaja uz pomoć kupusa (FOTO)

Tirkizna je jedna od omiljenih i najoriginalnijih boja za farbanje jaja, a svi se pitaju kako dobiti najbolju nijansu, piše Lovesensa.

Ključ nije u kupovnim klasičnim bojama za jaja, već je savršena tirkizna boja proizvod majke prirode. Verovali ili ne, crvenim kupusom možete ofarbati jaja za Vaskrs i dobiti jedinstvenu tirkiznu boju.

Mnogi koji su probali da ofarbaju jaja ovom namirnicom bili su oduševljni krajnjim rezultatom, a mi vam preporučujemo da vaskršnju korpu ulepšate maštovitim tirkiznim jajima sa šljokicama.

 

Za 12 kuvanih jaja potrebno je: glavica crvenog kupusa, 4 kašike alkoholnog sirćeta, četkica, šljokice po želji.

Priprema: Iseckajte crveni kupus. U šerpu sipajte 5 šolja vode i dodajte iseckani kupus, pa pustite da ključa 30 do 45 minuta. Ostavite kupus da se potpuno ohladi, pa ga izvadite iz vode. U vodu u kojoj se kuvao kupus dodajte 4 kašike alkoholnog sirćeta i dobili ste boju za farbanje jaja.

 *Foto: Shutterstock

Stavite jaja u duboku šerpu ili pleh, važno je da budu razmaknuta, a zatim ih prelijte dobijenom bojom. Jaja izvadite iz boje nakon sat vremena ako želite svetliju boju, a ukoliko vam se sviđa jarka tirkizna, onda ih ostavite da odstoje u boji 2 sata. Potrebno je da prevrnete jaja na drugu stranu na svakih pola sata kako bi boja bila ravnomerna.

Napomena: U početku ćete dobiti ljubičastu boju, ali ne brinite, magija nastaje tek kasnije i kada izvadite jaja iz boje iznenadiće vas prelepa tirkizna boja.

Ako želite šljokice, kada se tirkizna jaja osuše, na četkicu stavite malo zlatnog glitera. Držite četkicu natopljenu šljokicama iznad jajeta i provucite je kroz prste kako bi se sjaj ravnomerno rasporedio po jajetu.

Pored toga što je dekorativno, ovakvo farbanje jaja bezbedno je po zdravlje i nećete rizikovati sa veštačkim bojama.

(Izvor: lovesensa.rs)

Share this article