Obavite pripreme za radove u dvorištu

Obiđite vikendicu, ukoliko to niste radili tokom čitave zime. Sadnju ili dosejavanje travnjaka moraćete da odložite sve dok temperatura zemljišta ne bude oko 14 stepeni.

AKO cele zime niste išli da obiđete vikendicu, krajnje je vreme da to učinite. Čak i ako ste pre početka hladnog vremena vikendicu pripremili - zatvorili vodu, isključili struju, pregledali krov, spustili roletne na prozorima - sneg, kiša i hladnoća mogli su da vam u međuvremenu naprave štete.

Prvo što morate da proverite je glavni ventil za vodu i da li je negde pukla cev. Srećom, zima koja je na izmaku nije uopšte bila hladna, pa su male šanse da vam je minus napravio štetu. Ventili na bojleru takođe su mogli da stradaju preko zime ukoliko iz njega niste ispustili vodu.

Pukne li vam cev u kući, verovatno će skuplja biti šteta nastala zbog poplave nego sama popravka. U većini slučaja sanira se samo onaj deo gde je cev pukla i taj posao može da se obavi brzo. Izuzetak su vrlo stare instalacije, posebno ako su olovne, i ako se ta pucanja pojavljuju često. Tada bi trebalo da zamenite kompletnu vodovodnu instalaciju.

Najgore što može da se desi je prokišnjavanje krova, pa zato temeljno pregledajte sve prostorije da biste videli ima li negde vlage po zidovima ili plafonu. Popravka krova može da bude dugotrajna i skupa, jer nije lako utvrditi odakle voda curi jer pronalazi i najsitnije pukotine. Ukoliko se i desila ova havarija, krov sigurno nećete odmah moći da popravljate jer za to treba sačekati još toplije i lepše vreme, da se sve osuši. U međuvremenu svakako možete da bar koliko-toliko zaštitite mesta gde su se eventualno pojavile pukotine ili se pomerio crep.

Podjednako važno je i da detaljno obiđete dvorište i utvrdite u kakvom stanju vam je ograda, da li su negde oštećene staze, šta je sa drvećem, baštom...

Što se tiče travnjaka, ukoliko ste planirali da ga dosejavate ili ponovo zasnivate, sadnju ćete morati da odložite sve dok temperatura zemljišta ne bude oko 14 stepeni. Seme će onda brže proklijati i mlade biljke će brže rasti.

Mnogi nisu sigurni ni kada bi trebalo da prvi put posle zime pokose travnjak. Sačekajte tri do četiri nedelje i onda kosite samo ako je trava počela da se zeleni, kada su vlati visine oko osam centimetara. Pokosite je na oko pet centimetara visine. Kada travu budete kosili treći ili četvrti put i kada bude bila gušća, moći ćete postepeno da je kosite do tri centimetra visine.

ALAT

Nemojte da zaboravite da proverite i u kakvom je stanju vaš alat, da li radi kosilica, je li crevo za zalivanje bašte ispravno... Trebalo bi svakako da napravite i spisak novog baštenskog alata koji će vam zatrebati već za koju nedelju.

(KutakNet)

 

 

Share this article