OBRATITE PAŽNJU! Ukoliko imate antitela, možete da širite koronu, evo koliko to može da potraje!

Na sluzokoži nosa i u ustima može da ostane virus

Iako imate antitela i zaštićeni ste od kovida 19 ili, u najgorom slučaju, teške kliničke slike, možete da širite virus! Doduše, samo nekoliko dana, koliko je u vašim ustima ili nosu, ali to je više nego dovoljno da zarazite stotine ljudi, a nekoga možda i ubijete, ako ne nosite masku. I upravo zato svi moramo da nosimo masku dok ne steknemo kolektivni imunitet i ne pobedimo pošast.

PROČITAJTE JOŠ Predrag Kon: AMAN LJUDI, NA IVICI SMO PROPASTI!

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba ističe za Kurir da i onaj ko je sa odličnim imunim odgovorom i zaštićen je od korone može potencijalno da bude virusonoša.

 

- Na sluzokoži nosa i u ustima može da ostane virus i da se prenese na drugog. To je period od nekoliko dana, koliko koronavirus može da se zadrži u sluzokoži, a sasvim je dovoljan da ga onaj ko ga nosi prenese na druge. Svi naučnici na to ukazuju - kaže za Kurir prof. Tiodorović i dodaje da naši stručnjaci to znaju odranije, jer je isti slučaj s morbilama i gripom.

Da je virus otporan, nauka zna, ali ne i koliko dugo.

- Nauka nije odredila koje vreme koronavirus može da se zadrži u nosu, ustima, gornjem respiratornom traktu, ali je verovatno da je to kratko, nekoliko dana. Čovek može pričanjem, kašljanjem, pevanjem, vikanjem da izbaci čestice virusa u spoljni svet i zarazi druge. Zato je potrebno da još nosimo masku, držimo fizičku distancu i redovno sve dezinfikujemo dok ne budemo vakcinisani i ne budemo razvili visok kolektivni imunitet, što znači da svedemo oboljenje na sporadičnu pojavu - naglašava prof. Tiodorović.

Sprovesti istraživanje na zdravstvenim radnicima

Interesantno bi bilo, navodi dr Marija Gnjatović, da se u populaciji vakcinisanih zdravstvenih radnika, koju karakteriše velika izloženost virusu, periodično obavlja PCR testiranje, kako bi se utvrdio procenat asimptomatskih slučajeva infekcije.

Share this article