Očistite organ po organ, od negativnih emocija i misli, pa će nestati i bolest!

Takvo skladištenje emocija niskih vibracija dovodi do preseka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu, u kojoj se naposletku telo razboljeva.

Pretpostavimo da je svako od vas barem jednom u životu ušao u proces detoksikacije tela, što je ne samo preporučljivo za ljudski organizam, već i nužno s obzirom na današnji ritam života.

Međutim, ono što zovemo detoksikacija ne odnosi se samo na fizičko telo. Za telo i um jednako je važna i detoksikacija naših misli, vezanosti, detoksikacija srca, odnosno svih sačuvanih starih emocija, koja obuhvata zaista važno unutrašnje čišćenje.

   

Kako se misli i osećanja talože u telu

Ćelije tela ne čuvaju samo hranu, već i sve informacije naših misli i emocija na nivou ćelijskog sećanja. Zamislimo to ovako - unutar našeg tela energija teče kružno između dva pola (pozitivnog i negativnog) i povezuje sve organe. Stanje uma utiče na protok energije. Ako su nam misli negativne, a samim tim i emocije, one će se u skladu sa vibracijom koju nose akumulirati u određenim delovima tela, odnosno organima. Tako se, na primer, ljutnja i bes najvećim delom čuvaju unutar jetre, a tuga u područjima srca, pluća, pa čak i debelog creva.

Takvo skladištenje emocija niskih vibracija dovodi do preseka protoka energije i stvara psihičku i emocionalnu neravnotežu, u kojoj se naposletku telo razboljeva. Često se pitamo zašto uprkos trudu i želji da promenimo kvalitet života, promena zna da bude bolna, a često i dugotrajna. Odgovor leži u programima i uverenjima sačuvanim u podsvesti, u mislima i emocijama koje svakodnevno iznova proživljavamo.

 

Svesno oslobađanje emocija niskih vibracija

Međutim, kao i sve, i emocije se razlikuju po vibraciji. Emocije visoke vibracije poput radosti, zadovoljstva, ljubavi, deluju vrlo blago i isceljujuće, osnažuju naše energetsko polje. Ali, tu su i one manje prijatne, koje vibriraju na nižim frekvencijama kao što su sramota, krivica, tuga... One deluju agresivno na fizičko zdravlje i na sva naša suptilna tela.

Svesno oslobađanje akumulirane negativne energije i emocija niskih vibracija u telu nazivamo energetska detoksikacija. To je veoma blag meditativni proces koji donosi fizičko, psihološko i emocionalno isceljenje. Kroz njega učimo da budemo svesni svog tela, svojih emocija, svojih misli i naposletku, možda i najvažnije, svog disanja.

Ko napola diše - napola živi

Kako to u praksi izgleda? U trenucima kada postajemo svesni svojih emocija, započinjemo proces otpuštanja, kroz taj proces oslobađamo se i otpora koji drži te emocije, zato se često kaže kako smo samim osveštavanjem učinili već pola posla. Otpuštanjem otpora usklađujemo se sa onim što uistinu želimo.

Tako, na primer, otpuštajući sramotu, postajemo sigurniji u sebe i samopouzdanje nam raste. Oslobađajući se bola i tuge, otvaramo prostor za sreću i radost. Energetska detoksikacija ne samo da nas uči da se uskladimo sa svojim emocijama i mislima, već kroz nju učimo da postanemo svesni i svog disanja. Ima jedna izreka koja kaže: Ko napola diše, napola živi. Jedan od preduslova našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja je pravilno disanje.

Svesno disanje - vežba koja nas puni životnom energijom

Cilj svesnog disanja jeste da unesemo što više kosmičke snage života koju još nazivamo prana. Prana je životna stvaralačka energija koja ispunjava svemir, a najbliža nam je ona koja deluje u našoj psihi i telu. Ona je pokretač naših misli, daje nam fizičku snagu, a pravilnim disanjem akumuliramo je u nervnom sistemu i mozgu, što nam pomaže da ostvarimo čudesne ciljeve.

Pravilno disanje sastoji se od tri ritmična pokreta koji se nežno prelivaju jedan u drugi. Izvodi se tako što pri udisaju izvlačimo stomak puneći ga vazduhom, a zatim ulazimo u drugu fazu disanja širenjem donjih rebara i srednjeg dela grudnog koša. Treća faza se sastoji od gornjeg dela pluća i širenja grudnog koša, uključujući ramena, i pritom uvlačimo stomak. Izdišemo istim redosledom kojim smo udisali, stomak - srednji deo grudnog koša - pluća i ramena.

 

Nežna masaža unutarnjih organa

Osim svog jakog energetskog delovanja, pravilno disanje ima veliki učinak i na telesno zdravlje. Dijafragma koja se prirodno pokreće stvara blagi pritisak na jetru, stomak i njegove organe. Takvi ritmički pokreti pretvaraju se u nežnu masažu unutrašnjih organa.

Napetost u grlu i vratu, kao i u dijafragmi, mogu ozbiljno da ometaju disanje. U trenucima straha, dijafragma reaguje grčenjem, a učestalo grčenje je dobar preduslov za anksioznost i depresiju.

U procesu energetske detoksikacije, disanje zauzima vrlo važno mesto, ono nas ujedno dovodi u potpuno stanje relaksacije. Nakupljeni emocionalni, mentalni i fizički stres stvara osećaj nelagode, nemira i napetosti, kao i grča u telu i mišićima, pa tako i osobe često imaju jake bolove u ramenima, vratu i rukama.

Koliko su nam kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život

Sada ćemo na trenutak sagledati telo na drugačiji način. Naše srce je centar našeg sistema, međutim, nikako ne bi moglo da funkcioniše nepovezano sa perifernim delovima, tako čineći celinu koju nazivamo organizam. Periferne delove možemo podeliti na gornje i donje. U gornjem perifernom delu nalazi se glava, čiji su glavni organi mozak, nos i usta. Osnovne funkcije tog dela tela vezane su za unošenje hrane i kiseonika.

Nasuprot tome, imamo donji deo koji obuhvata donji deo stomaka i karlicu, koji su povezani sa otpuštanjem, odnosno eliminacijom. Da bi srce moglo da ostvari kontakt sa perifernim delovima tela, potrebno je da su kanali koji prolaze kroz pluća i vrat, kao i područje stomaka, otvoreni. Najveće energetske blokadesmeštene su upravo u tim prolazima. Neke od posledica takvih blokada su anksioznost, depresija i umor.

Osim što se prekida komunikacija unutar celog organizma, takve blokade nas zatvaraju u sebe i odvajaju od celog sveta. Koliko su naši kanali otvoreni, toliko smo otvoreni za život. Da bismo uspostavili kvalitetan, celovit odnos sa sobom i svojim životom, potrebno je da otpustimo strahove, emotivne terete i sva ona uverenja koja su nas u tome sprečavala. Dubokim pravilnim disanjemotpuštamo mišićnu napetost kao i blokade unutar naših kanala i energetskih centara.

 

Energetski detoks kod kuće

Energetsku detoksikaciju možete praktikovati i kod kuće tako što ćete najmanje 10 minuta svesno disati, opuštajući deo po deo tela. Počevši od glave, mišića lica, vilice, vrata, ramena i tako redom do stopala. Udišete dok vas osećaj mira i opuštenosti preplavljuje, a izdišete napetost, stres, nemirne misli. Nastojimo umiriti um tako što smo fokusirani na disanje.

Kada ste dovoljno opušteni, spustite svoju svest u centralni deo tela, srce.Potpuno se povežite sa srcem. Udišete srcem, izdišete srcem, pritom otpuštajući tugu, razočaranja, bol, sve stare potisnute emocije. Ponekad osoba za vreme tretmana doživi snažni nagon za plakanjem. Ta reakcija je proizašla iz duboke tuge potisnute u srcu ili plućima. Često se događa i da osoba proživi neke slike iz detinjstva,odnosno života koje su stvorile određeni osećaj usamljenosti, napuštenosti, izdaje ili nekog drugog osećanja.

Ne analizirajte, šta god vam dođe, otpuštajte dubokim izdahom. Toplina, trnci, svetlost, sve su to senzacije koje možete osetiti tokom procesa, čak i trenutnu fizičku bol. Neka vas to ne zabrinjava.

Organ po organ

Kada osetite duboki mir u svom srcu, možete krenuti sa sledećim organom. Dopustite svom unutrašnjem osećaju da vas vodi. Spustite svest u svoju jetru, bubrege ili područje stomaka, otpuštajte bes, ljutnju, ogorčenost, zameranje, strahove. Da biste uravnotežili telo, važno je raditi i na gornjem i na donjem perifernom delu.

Ako ste osoba slobodna u samoizražavanju, tada vam je grleni kanal verojatno u redu. Ipak, možda ste nekada odustali od nekog sna i uverili se da je to bila najbolja odluka za vas, ali krivica, osuda i nezadovoljstvo duboko su potisnute.Otpustite žaljenje za nerealizovanom idejom, ljubavnim odnosom, poslom. Budite strpljivi sa sobom. Energetsku detoksikaciju ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno da bi ste otpustili određenu emociju.

Budite svesni disanja, to je trenutak duboke tišine u kojem više ništa ne treba da radimo, a sve se savršeno slaže.

(Izvor: Stil / Atma)

Share this article