OVAKO MOŽETE IMATI MLADI LUK TOKOM CELE GODINE!

Kako bi bilo lepo da smo u mogućnosti da uberemo sveži mladi luk iz zemlje kad god nam zatreba!? Ništa nije tako dobro kao sveži mladi luk za salatu.

Ali evo kako možete osigurati da imate svježeg luka na dohvat ruke konstantno tokom cijele godine!

Naravno, luk je dostupan tokom cijele godine u supermarketima, ali je rijetko svjež, a ono u što uvjek imamo sumnju jeste da li je taj luk organski i odakle dolazi!? Baštovani ih jednostavno uzgajaju tako što ih posade u svoje bašte i plastenike, ali mnogi od nas imaju problema sa raspoloživim prostorom, naročito oni koji žive u zgradama i drugim urbanim sredinama.

 

Mladi luk može da se uzgaja vertikalno na prozorskoj dasci, koristeći kanister za vodu od 5L (možete da koristite i manje kanistere i flaše). Kanister štedi prostor, a takođe je praktičan za pomjeranje u slučaju nužde.

Postupak:

Prvo vam je neophodan kanister za sađenje.

Zatim, je potrebno da uklonite vrat kanistera i onda treba da se naprave rupe na plastičnim zidovima istog. Možete koristiti makaze, nož ili ugrijani metalni alat da biste napravili rupe.

Pobrinite se da rupe budu manje od obima glavica koje ćete da stavljate u flašu i da budu dovoljno velike da lukovice mogu da nesmetano rastu kroz njih.

Zatim, ispunite bocu sa slojevima luka i zemlje. Nastavite da slažete slojeve sve dok ne stignete do vrha kanistera. Zatim ih zalijte.

 

Zatim vrh kanistera koji ste odsjekli zaljepite providnom selotejp trakom, ali tako da zidovi gornjeg dijela ulaze sa unutrašnje strane zidova donjeg dijela kanistera u koji ste postavljali slojeve luka i zemlje. Ovo je bitno da ne bi došlo do izlivanja vode prilikom slijedećeg zalijevanja. I konačno postavite kanister na vašu prozorsku dasku.

I svakodnevno možete da pratite kako vaš luk raste. Dakle, slijedeći put kada budete željeli da dodate mladi luk u vašu salatu ili jelo, sve što je potrebno je da ga uberete u vašem vertikalnom vrtu mladog luka.

Još dva savjeta na kraju:

1. Ako smatrate da je neophodno da zalijete luk, onda postavite kanister na bezbjedno mjesto i polako dolivajte.

2. Nemojte da hvatate vaš kanister za ručku!

 

(Izvor: Centarzaprirodnumedicinu)

Share this article