Persijski štit: neodoljiva biljka šarenih listova

Predivna biljka, šarenih listova čija se boja preliva i daje neodoljivu metalik ljubičastu boju osvojila je baštovane, ali i sve ljude koji su imali priliku da je vide.

Poreklom sa Mjanmara, ne iz Persije kako mu glasi naziv, Persijski ... pripada porodici Acanthaceae, a ako želite da pronađete ovu biljku, njen latinski naziv je Strobilanthes dyerianus. 

Strobilanti su žbunaste biljke koje uspevaju u toplim klimatskim krajevima poput Azije i Madagaskara, ali odlično uspevaju i kao kućne biljke jer cveta tokom zime. Ukoliko požeite da je gajite u svom domu ili dvorištu potrudite seda mu obezbedite adekvatne uslove.

Ova prekrasna žbunasta biljka ima elipsaste listiće koji narastu do 15cm. Boja listića osvaja na prvi pogled, jer retko ko bi mogao odoleti kombinaciji ljubičaste, ružičaste i sive.

Persijski štit cveta tokom jeseni i zime. Međutim, ova jednogodišnja biljka ne cveta uvek. Ukoliko je posadite u dvorištu možda ćete ostati bez cvetova, ali pored neobične boje listova pupoljci vam neće ovde nedostajati

Kako zasaditi: Ova žbunasta biljka  može da se razmnožava iz semena, ali i iz riznica (pelcera). Ako se odlučite da zasejete iz semena temperature mora biti između 13 i 18 stepeni.

Kada razmnožavate iz pelcera nije dovoljno da budu na toplom jer će istruliti pre nego što niknu koreni. Proleće i rano leto je najbolje vreme za pelcovanje.

Vodite računa da zemljište bude vlažno i da odaberete hlad jer tokom leta vrele temperature neće mu priajti. Pri zalivanju koristite hladnu vodu, a  ako nemate vremena za često zalivanje, obezbedite veliki hlad u dvorištu.

Kako gajiti persijski štit kao kućnu biljku: U kućnim uslovima, za razliku od spoljašnjih potrebna je svetlost kako bi zadržao boju i temperaturu oko 15 stepeni. Proverite da li ima dovoljno vlage, jer će suvi vazduh isušiti listove i oni će na kraju otpasti. Vodite računa da ga zalivate mlakom vodom. Izbegavajte hlor jer će mu uništiti listove.

(Izvor: lisa)

Share this article