POLJUBAC SMRTI: Pustila sam psa da me liže, a onda su počeli da mi otkazuju organi!

Hitno je premeštena na odeljenje intenzivne nege kada je postalo jasno da pati od sepse, poznatije kao trovanje krvi.

Kućni ljubimci lizanjem svojih vlasnika izražavaju ljubav i privrženost, ali jedan takav slučaj u Velikoj Britaniji zamalo je završio tragično.

Džon Oksford, profesor virologije i bakteriologije na fakultetu Kvin Meri u Londonu nedavno je izjavio za britanske medije da pljuvačka pasa može da bude opasna.

– Nije reč samo o tome šta sve slina sadrži. Psi pola svog života gurajući nos u prljave ćoškove ili izmet drugih pasa, zato su im njuške prepune bakterija i virusa - kaže Oksford.

 

Žena iz Velike Britanije je naučila da lizanje njenog ljubimca može da bude štetno i to na teži način. Nakon što se zarazila od sline svog italijanskog hrta, završila je nekoliko nedelja na intezivnoj nezi zbog višestrukog otkazivanja organa.

Slučaj “poljupca smrti” opisan je na naučnom portalu BMJ. Prvi simptom zaraze bio je nerazgovetan razgovor žene s njenim rođakom, nakon čega ju je isti nagovorio da pozove Hitnu pomoć. Dok je Hitna stigla, žena je izgubila svest. Pošto su joj pružili pomoć, u bolnici joj se stanje stabilizovalo. Rekla je da nije imala nikakve simptome osim glavobolje prethodne noći.

Posle nekoliko dana stanje je počelo opet da se pogoršava i desilo se nešto izuzetno opasno – počeli su da joj otkazuju bubrezi. Usledile su velike komplikacije, smanjena funkcionalnost jetre ali i respiratorni problemi.

Foto: pixabay.com

*Foto: pixabay.com

Hitno je premeštena na odeljenje intenzivne nege kada je postalo jasno da pati od sepse, poznatije kao trovanje krvi.

Sepsu je dobila od retke bakterije Capnocytophaga canimorsus koja se nalazi u pljuvačci pasa i mačaka. Kako je njen ljubimac nije ujeo, lekari su zaključili da se zarazila od psa koji je polizao po licu.

Jedva je izvukla živu glavu, a posle dve nedelje je puštena kući uz lečenje antibioticima.

U Britaniji je zabeleženo 13 sličnih slučajeva, a ova statistika je aktuelan i u SAD.

(Izvor: Telegraf.rs)

 

Share this article