Praktični saveti: Kako gajiti egzotični hibiskus

U našim uslovima hibiskus ne može da dostigne dimenzije kao na Havajima, ali njegovi cvetovi, jednostavni ili puni, prelepo se uklapaju u bilo koji balkon. Jasna Radoja, vlasnik cvećare "Gras" podelila je sa nama svoje iskustvo u nezi hibiskusa.

Šta hibiskus čini tako posebnim?

Veličina i lepota proistekle su iz jednostavnosti njegovih cvetova. Pošto su latice čvrste, cvetovi se i posle nekoliko dana nakon otvaranja ne „opuštaju„ već i kao uveli deluju elegantno. Moj favorit je koralni hibiskus (H. schizopetalus) sa egzotičnim resastim cvetovima.

Da li postoje sorte za početnike?

U principu nega svih vrsta hibiskusa je laka. Postoje razlike samo u učestalosti pojavljivanja cvetova: što je sorta neobičnija, utoliko se ređe obrazuju cvetovi. Jednostavne, standardne sorte u crvenoj, beloj i žutoj boji ne možete pogrešno da negujete: one uvek i pouzdano cvetaju.

Po čemu se prepoznaje kvalitet biljke?

Broj cvetova nije odlučujući. Pomoću baštovanskih trikova moguće je dovesti i mlad hibiskus u fazu cvetanja. Ali, njegove grane su slabe i nisu otporne, kao ni listovi. Ukoliko korenov sistem nije razvijen, biljka je podložna bolestima. Zato radije odaberite snažne primerke sa odrvenelim granama koje imaju sivu i ispucalu koru. Cvetovi treba da su zdravi i relativno veliki. Krupni i blistavo zeleni listovi su doduše lepi, ali nisu merilo kvaliteta.

Na šta da obratimo pažnju kada odabiremo zemlju za sadnju?

Zemlja treba da dobro upija vodu, ali da je istovremeno rastresita i da može da prihvati hranljive materije. Čist treset ne može da ispuni ove uslove. Visokokvalitetna zemlja najčešće sadrži određenu količinu mineralnih materija. Supstrat treba da je stabilan i propusan.

Kojim se trikovima može pospešiti cvetanje biljke?

Redovno orezivanje podstiče gust i kompaktan rast biljke, ali i mnoštvo cvetova. Konstantna nega uz redovno zalivanje i prihranu mnogo pomaže.

Koje greške se najčešće prave pri nezi hibiskusa?

Često se dešava da je zemlja predugo vlažna. Tada koren počinje da truli. Hibiskus treba zalivati jednom nedeljno, ali voda ne sme da se zadržava u tacnici. Biljke iz zimskog staništa na proleće prvo iznesite na dve nedelje na polusenovito mesto da bi se izbegla oštećenja lista. Pa, ni posle hibiskus ne bi trebalo izložiti direktnom suncu, jer ne voli suv vazduh.

Kolika je prosečna starost hibiskusa?

Ako se drži u saksijama,može da dostigne starost od 10 do 15 godina. U prirodi je on znatno stariji. Ukoliko neku sortu želite da zadržite decenijama predlažem vam da je razmnožite.

(KutakNet)

 

 

Share this article