Prolećno spremanje terase : evo kako da uredite svoj balkon

"Ukoliko morate da koristite ovaj prostor za odlaganje stvari, napravite sandučiće ili fioke, a na njih stavite šarene jastuke za udobno sedenje", kaže Dragana Žarković Kostić, arhitekta. 

Ukoliko imate terasu ili balkon, nemojte ovaj deo stana da pretvorite u magacin nagomilavanjem stvari sa kojima ne znate šta ćete.

Dobra je stvar što u uređenje ovog prostora nije neophodno uložiti mnogo novca da bi se dobio odličan rezultat.

Najčešće je dovoljno staviti stočić, stolicu ili dve, nešto zelenila i šarenih jastučića, a pod će izgledati kao nov ukoliko se prekrije šarenom krparom.

Ovaj prostor može da zadovolji više namena, a sve u zavisnosti od vaših želja i potreba. Može da bude prostor za obedovanje u toplom delu godine, radni kutak, bibiloteka ili beg u prirodu a da ni korak niste načinili van stana.

Posvetimo se prvo ogradi: ukoliko je ona puna, neprovidna, obojite je nekom živom i jarkom bojom koja će dati utisak većeg i osvetljenijeg prostora. Ukoliko je ograda metalna, sa rešetkama, još lakše, neka bude čista i sveže ofarbana, a boju i živost će vam doneti eksterijer i okolina vašeg stana.

Naravno, nismo uvek raspoloženi za okolne radoznale pogleda, pa nam u ovom slučaju može pomoći obična trska kojom ćemo obložiti ogradu. Sličan efekat postiže se jastučićima živih boja koji su prikačeni za ogradu.

Nameštaj za balkon treba da bude lagan i sklopiv kako ne bi zauzimao puno mesta i koji ćete lako ukloniti kada dođe zima.

Takođe, ukoliko ipak morate da koristite terasu kao skladište, napravite sandučiće ili fioke, preko kojih možete da postaviti mekane, šarene jastuke za udobno sedenje.

Ukoliko imate više prostora i to volite, na balkonu možete uživati i na ležaljkama za plažu, lejzi begu ili visećim ljuljaškama.

Svakako nemojte da upadate u zamku sveopšteg šarenila i gledajte da se primenjeni dezeni slažu. Potrudite se da uklopite, na primer, jastučiće sa podnom prostirkom ili slično, a jarke boje ograničite na samo nekoliko detalja.

Kako biste što uspešnije i racionalnije iskoristili svaki milimetar prostora, neke stvari možete da podignete sa poda i da ih uz pomoć kukica ili visećih polica okačite na zidove ili plafon.

Zidovi mogu biti korisni i za postavljanje žardinjera sa zelenilom što će dati izuzetno dobar i osvežavajući utisak. Zatvaranjem lođe ili balkona dobija se dodatni stambeni prostor koji je moguće koristiti tokom cele godine.

Možda vam se može učiniti da na taj način gubite deo otvorenog prostora, ali dobrim izborom kliznih prozora i pregrada, gubitak možda nećete ni osetiti.

Svetlo

Dobro osvetlite balkon. Svetiljke ne morate da postavljate isključivo na plafon, već ih rasporedite po zidu ili balkonskoj ogradi. Ovde je najbitnije da rasvetna tela budu namenjena za spoljni prostor.

(KutakNet)

 

 

Share this article