SIMBOL MOĆI, DUGOVEČNOSTI I SREĆE: Gajite hrizanteme na ovaj način u svom domu!

Roze, ljubičaste ili žute, punog ili običnog cveta - postoji oko 5.000 različitih vrsta i sorti ove žbunaste cvetnice.

Jesen bez hrizantema je kao lasta bez proleća. Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, vašu okolinu obojiće u razne boje, od bele i žute, preko ružičaste i crvene - do svetloljubičaste. Postoje i dvobojni kultivari i oni sa šatiranim cvetovima.

Hrizantema ili jesenja ruža, kako je još zovu u našim krajevima, žbunasta je biljka koja cveta tokom poznog leta i tokom jeseni.

 

 

Da biste joj produžili vreme cvetanja, redovno uklanjajte precvetale cvetove, a tokom zimskih meseci biljke koje su napolju zagrnite slamom kako biste ih zaštitili od velikih mrazeva, koje ne podnose.

I primerke u saksijama i one u leji postavite na osunčano mesto, redovno ih zalivajte, svakodnevno ukoliko je moguće. Na proleće, kada prođe period cvetanja, vrhove izdanaka skratite kako bi hrizantema zadržala lep i žbunast oblik. S proleća joj dajte dodatnu snagu đubrivom bogatim azotom, a kasnije onim s većom količinom kalijuma.

 *Foto: Shutterstock

I svakako bi trebalo da imate bar jednu hrizantemu u svom domu ili vrtu, jer, po japanskom verovanju, hrizantema je simbol moći, obilja i sreće. U Zemlji izlazećeg sunca ona je nacionalni cvet, simbol sunca, odnosno carske porodice.

 

(Izvor: Kurir.rs)

Share this article