Skromna šeflera traži malo nege, a čisti naš vazduh od prljavštine i otrova

Karakteristični, prošarani listovi koji se zrakasto šire na kraju svake zelene drške čine prepoznatljivom ovu biljku skromnih zahteva.

Ne samo da često ulepšava domove i poslovne prostorije, već i apsorbuje mnoge štetne materije iz vazduha.

Mnoge studije pokazuju da zagađivači vazduha snažnije deluju u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, a mi upravo u zatvorenim prostorijama provodimo blizu 80 odsto vremena.

Biljke imaju izuzetnu sposobnost da upijaju nečistoće iz vazduha – filtriraju toksine, viruse, spore gljivica, ugljen-dioksid koji izdišemo, a jedna od posebno sposobnih za to je šeflera. U porodicu šeflere spada više varijeteta – omiljene su Schefflera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrella Tree.

Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati. Najbolje bi bilo da se zemlja sasvim osuši između dva zalivanja, a u tacni nikad ne bi trebalo ostavljati vodu. Ako lišće počinje da opada, znači da je biljka previše zalivana.

Slobodno orežite šefleru prema obliku koji želite, to će samo podstaći još lepši rast. Ljubitelji bonsaija u ovoj biljci nalaze odličan materijal za rad.

(KutakNet)

 

Share this article