Solarni paneli štede i zarađuju

Sve više građana Srbije se okreće obnovljivim izvorima energije. Sa 60 fotonaponskih ploča, podmiruju se kućne potrebe i može da se proda struje za 470 eura

Čitava planeta se okreće obnovljivim izvorima energije. Trend savremenog društva podrazumjeva konzumiranje solarne energije, a to znači besplatno napajanje kućnih aparata uz pomoć sunčevih zraka.

 

Uloženi novac preko smanjenih računa vraća se za nekoliko godina. Ko se odluči da kupi, mora da odabere između nekoliko tipova različitih panela. Postoje krovni sistemi solarne energije. Oni se po pravilu instaliraju na krovu kuće i sa samo nekoliko sati dnevnog dopunjavanja od sunčevih zraka, mogu da zadovolje električne potrebe doma. Ovi veliki solarni sistemi su prilično skupi i ne mogu ih svi priuštiti. To je razlog zašto postoje manje varijante, koje mogu da napajaju električne telefone, laptop računare, televizore i električne mašine.

U Maradiku kod Inđije sagrađena je prva porodična kuća koja je apsolutno energetski autonomna, zahvaljujući solarnoj energiji.

- Na svaki kvadratni metar zemlje Srbije, dnevno padne u prosjeku oko četiri kilovat-časa sunčeve energije. Lako se izračuna koliko će instalirani solarni paneli da proizvedu energije. Tu naravno mora da se računa da je stepen iskorišćenja panela oko 20 odsto – kaže Milorad Rančić, konstruktor ove kuće.

Foto: Pixabay

 *Foto: Pixabay

Prema njegovim riječima, Sunce nam daje toplotnu i fotonaponsku energiju. Toplotna dolazi od Sunčevog zračenja toplote, zahvaljujući njegovoj relativnoj blizini zemlje.

- Fotonaponsku ili električnu energiju, dobijamo tako što sićušne čestice-fotoni, koje takođe emituje Sunce, padaju na solarne ćelije i iz njih izbijaju elektroni. Poput loptica bilijara. Tako dobijamo električnu energiju koju možemo odmah koristiti ili je smjestiti u akumulatore – objašnjava Rančić.

 

On je na svoju kuću od 200 kvadrata, postavio 60 fotonaponskih panela snage 15 KW. Za potrebe kuće koristi pet kilovata, a višak, preostalih deset isporučuje energetskom sistemu Srbije. Rančićeva kuća ima mogućnost da noću i u zimskom periodu ima dovoljno solarne energije.

- Solarne kuće su investicije koje veoma brzo vraćaju novac. Cijena ugradnje ovakvog fotonaponskog sistema je oko 1.200 eura po kilovatu. Prosječna kuća dnevno troši oko pet kilovata, to znači da je potrebno uložiti 6.000 eura. Ako instalirate još 10 kilovata viška, dobili ste solarnu kuću, koja ne samo da ne troši već i donosi prihode od oko 470 eura mjesečno – objašnjava sagovornik “Novosti”.

Foto: Pixabay

 *Foto: Pixabay

SILICIJUM BOLjI

Veličina solarnog panela obično zavisi od prosječne potrošnje goriva i snage i iznosa sunčeve svjetlosti u kući. Obično postoje dve vrste solarnih panela na raspolaganju u prodaji – to su ploče napravljene od kristalnog silicijuma i panela od amorfnog silicijuma legure. Oni napravljeni od silicijuma legure su bolja opcija jer su lakši, izdržljiviji, tanji i mnogo efikasniji. Ljudi sa niskim budžetom, mogu kupiti polovne solarne panele koji koštaju mnogo manje nego novi.

(Izvor: novosti.rs)

Share this article