Šta se dešava u vašem telu kad jedete banane

Banane su prepune lekovitih sastojaka i zaista čine čuda za vaš organizam. 

Evo šta se dešava u telu kada pojedete ovo ukusno voće.

1. Ubrzava izgradnju mišića

Ako vam nakon vežbanja imate upalu mišića ili vam se čini da vam se miošići ne izgrađuju brzo, moguće je da imate nedostatak magnezijuma. Banane su odličan izvor magnezijuma i pomažu u kontrakciji i izgradnji mišića. Pored toga, magnezijum pomaže u lipolizi, procesu pri kom naše telo koristi zalihe masnoće. 

2. Oporavićete mišiće

Kalijum pomaže u opuštanju mišića, jača ih i pomaže vam da vežbate još više.

3. Bićete poletniji, srećniji, brži

Ne samo da je u obliku osmeha, banane ga mogu i izazvati. One sadrže vitamin B9 koji popravlja raspoloženje i deluje kao prirodni antidepresiv.

4. Oslobodićete se stresa i napetosti

Pored vitamina B9, banane sadrže i triptofan i norepinefrin koji mogu umanjiti osećaj napetosti, stresa i nesanice.

5. Bolje ćete spavati

Upravo je triptofan zaslužan za miran san jer pomaže da se opustite i imate miran san.

6. Nećete biti naduti

Nadutost stomaka, gasovi i zadražvanje vode mogu predstavljati problem čak i vitkim osobama. Međutim, i tu vam banane mogu pomoći. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su dva puta dnevno jele banane smanjile nadutost za 50%. Ovo ukusno voće podstiče rast bakterija koje sprečavaju nadutost, a kalijum sprečava zadržavanje vode u organizmu.

7. Izgubićete višak masnoće

Banane sadrže u proseku 12 mg kolina, B vitamina koji direktno utiče na skladištenje masnih naslaga na stomaku. Kolin se nalazi i u nemasnom mesu, morskim plodovima i kelju.

8. Stabilizovaće se nivo šećera u krvi

Kada se banane konzumiraju u kombinaciji s proteinima i zdravim masnoćama, šećer se polako ispušta u krvotok. To je najsigurniji način da regulišete nivo šećera u krvi i održite energiju.

9. Nećete žudeti za nezdravom hranom

Ovo je posledica stabilnog nivoa šećera u krvi. Ako između obroka jedete banane, nivo šećera će biti stabilan i nećete imati povećanu želju za slatkišima i nezdravom hranom.

10. Bićete sitiji

Pre nego što sasvim sazre, banane su bogate teško svarljivim skrobom. Ovaj skrob hrani zdrave bakterije u crevima i suzbija apetit. Jedno istraživanje je pokazalo da ako se 5 odsto dnevnog unosa ugljenih hidrata zameni rezistentnim skrobom, može se povećati sagorevanje masnoće nakon obroka za čak 30 odsto. S obzirom da se to odnosi na nezrele banane koje nisu baš ukusne, preporučujemo da ih dodate u šejkove i tako konzumirate.

11. Smanjićete nivo lošeg holesterola

Hrana bogata trans mastima povećava nivo lošeg holesterola u krvi. Banane su najukusniji način da regulišete masnoće u krvi, jer sadrže fitosterole koji smanjuju nivo lošeg holesterola.

12. Imaćete bolje varenje

Ako imate probleme s varenjem ili gasovima, pojedite bananu. One su odličan izvor prebiotika, nesvarljivih ugljenih hidrata koji podstiču rast dobrih bakterija i poboljšavaju varenje, jer sadrže fruktooligosaharide.

13. Imaćete redovnu stolicu

Ako imate decu, verovatno znate da redovno pražnjenje možete podstaći namirnicom bogatom vlaknima. S obzirom da se u jednoj banani nalazi oko 3 grama vlakana, ovo voće je odličan način da regulišete stolicu na prirodan način.

14. Ojačaćete kosti

Iako banane ne sadrže velike količine kalcijuma, one imaju sastojke koji mogu da podstaknu apsorpciju kalcijuma iz drugih namirnica. 

15. Imaćete više energije

Postoji dobar razlog zbog kog maratonci pre, za vreme i posle trke jedu banane. One su bogate glukozom, izvorom šećera koji se najlakše vari i pruža mnogo energije. 

16. Organizam će biti otporniji

Banane sadrže provitamin A karotenoide beta-karoten i alfa-karoten. Ovi sastojci štite od hroničnih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

17. Banane će vas zaštititi od raka

Delfinidin je antioskidans koji se nalazi u bananama i ima antikancerogeno dejstvo.  

18. Imaćete regulisan krvni pritisak

Stručnjaci savetuju da je idealna kombinacija za normalizovan krvni pritisak hrana koja sadrži manje soli i više kalijuma. Zbog toga bi pri ruci što češće trebalo da imate bananu.

9. Krv će vam biti jača

Ojačajte i poboljšajte krvnu sliku gvožđem koji se nalazi u bananama.

20. Imaćete bolji vid

Banane sadrže vitamine A i C koji utiču pozitivno na vid i zdravlje kože. Pored toga, stanju vida pogoduuje i visok sadržaj beta-karotena, vitamina E i luteina.

21. Telo će se osloboditi toksina

S obzirom da su bogate pektinom, banane su odlična namirnica za prirodnu detoksikaciju. Pored toga što organizam oslobađa toksina, pektin ograničava i količinu masnoće koju ćelije apsorbuju i tako pomaže u mršavljenju.

Izvor: stvarukusa.rs

Share this article