Šta vam govori vaša mačka?

 Iako su društvene životinje, mačke su isto toliko sretne kad su same kao i kad su u društvu drugih mačaka ili ljudi. One nisu sklone životu u čoporu poput pasa, ali su se dobro prilagodile suživotu sa ljudima, prvenstveno zbog stalnog izvora hrane. Kako bi bolje razumjeli ponašanje svoje mačke, pažljivo je slušajte i promatrajte. Tako možete saznati više o njenom raspoloženju, potrebama, a možda čak otkrijete i način komuniciranja sa njom.

Mačke su prirodni lovci i već mladi mačići imaju izražen nagon za lovom. Iako domaće mačke ne trebaju loviti kako bi se prehranile, imaju prejaki instinkt. Vrlo im je bitan teritorij i stalno nadziru ono što smatraju svojim. Njihov teritorij označava slobodu i izvor hrane. Teritorij označavaju mirisom na razne načine: trljanjem o klupu, grebanjem stabla ili špricanjem urina.

Miris

Miris je vrlo važan mačkama koje žive u zajednici. Kad vaša mačka trlja svoju glavu o vaše ruke ili noge, u stvari vam ostavlja svoj miris kako bi stvorila zajednički miris. Zajednički miris daje joj osjećaj sigurnosti doma. Mačke imaju žlijezde na rubu usta, na licu, glavi i repu koje izlučuju miris, pa se najčešće tim dijelovima tijela trlja o nas. Mačke se rado trljaju o nas jer nas tako obilježavaju kao svoje, dok mi to doživljavamo kao znak pažnje i ljubavi. Mačke također imaju mirisne žlijezde smještene između prstiju, koje se aktiviraju grebanjem. Najintenzivniji miris koji koriste za označavanje teritorija je urin. Ovu metodu osobito koriste da uklone neželjeni miris.

Rep

Mačkin rep se često ponaša kao produžetak njenjih osjećaja, ali i upozorenje na njene namjere. Općenito je pravilo, što je rep više, ona je boljeg raspoloženja. Vesela mačka će držati uspravno rep, dok će uplašena mačka povući svoj rep među noge. Visoko podignut rep tako predstavlja veseli pozdrav kad se vratite kući.

Široki zamasi repom znak su nervoze, dok je trzanje znak uzbuđenja i znatiželje. Tako će vam na primjer, mačka kojoj je dosta maženja dati signal nestrpljivim zamasima repom da joj je dosta. Ako zanemarite ovaj znak, vrlo vjerojatno je slijedeće upozorenje udarac šapom. Udaranje šapom je znak agresije, koji pokazuje da je vaša mačka iziritirana.

Vrlo uznemirena mačka brzo će micati lijevo desno cijelim repom, što ozbiljno shvatite kao prijeteći signal. To je jedna od prednosti komunikacije mačaka, da druge mačke i vas jasno vidljivim znakovima upozori kako bi izbjegli izravan sukob. S druge strane kad se radi o lovu, mačke imaju znatno suptilniji pokret repom, kojim upozorava druge mačke na svoju namjeru lova, ali to ne odaje žrtvi.

Mačji govor

Ako pašljivo slušate vokalizacije svoje mačke u toku dana, možete primjetiti da je to puno više od uobičajenog “mijau”. Uz govor tijela i označavanje teritorija sa mirisom iz žlijezda, grebanjem ili urinom, vokalizacija je bitan dio komunikacije vaše mačke. Svojim glasanjem može privući druge mačke ili ljude, ili ih držati na distanci, toplo vas pozdraviti ili vas upozoriti da će izvesti napad.

Da bi ilustrirali raspon mačjeg govora, možemo razlikovati tri šire kategorije: mrmljanje, vokalno glasanje i intenzivni zvukovi poput zavijanja. Mrmljanje su zvukovi koje ispušta sa zatvorenim ustima, a obuhvaća predenje, pozive na parenje i “mrr” koje mačke ispuštaju čekajući desert. Mačka prilikom maženja uz predenje obično i prednjim šapama radi pokrete kao da nešto gnječi – ti pokreti su joj ostali još od perioda sisanja, kad je gnječenjem poticala majku na stvaranje mlijeka. Osim izražavanja zadovoljstva, predenjem nam mačke daju do znanja da ih nešto boli.

Vokalno glasanje uključuje tipično “mijau”, a tako se glasa da otvori i zatvori usta. Za razliku od toga ispuštanje intenzivnih zvukova radi tako da drži otvorena usta vidljivo uzbuđena i nervozna. Ovi zvukovi uključuju režanje, frktanje i zavijanje, za koje se nadamo da nećemo čuti od svoje mačkice.

Uši

Kad mačka drži uši uspravljene i usmjerene prema naprijed, znači da je opuštena, zadovoljna i prijateljski raspoložena. Ali pripazite se kad spusti uši. Kad su joj uši spuštene uz glavu nalazi se u agresivnom položaju. Na taj način štiti uši od zubiju i kandži protivnika, ako izbije borba. Uši okrenute unatrag i prema dolje označavaju strah, ali i potencijalnu agresivnost, jer se uplašena mačka može osjećati ugroženo i izazvano.

Ako pažljivo pratite znakove koje vam upućuje vaša mačka, moći ćete izbjeći situacije u kojima se vaša umiljata maca pretvara u agresivnu mačku. Sve znakove će vam pokazati, vi ih samo trebate znati pročitati.

Izvor:zanimljivosti-viva.blogspot

Share this article