Svi su je napustili, samo ne ON: Lusi ima napade 100 puta dnevno i svaki put je spase NJEN PAS (FOTO)

Lusi Braun je radila kao negovateljica, ali je morala da napusti posao kad joj je otkriven poremećaj koji izaziva neepileptične napade. Bolest znači da joj mozak neočekivano otkazuje i gubi kontrolu nad udovima, zbog čega se često onesvesti. Ponekad ima čak 100 ovakvih napada dnevno, a svaki put je spasava njen kućni ljubimac, labrador, koji je liže i dodiruje šapama sve dok se ne povrati.

Dvadesetogodišnja devojka je morala da ode iz stana koji je delila s dečkom i vrati se kod roditelja kako bi brinuli u njoj kada dobije napad.

Dok su oni na poslu, brigu odgovorno preuzima dvogodišnji Fredi, iako nikad nije išao na obuku za pse spasioce.

 

- Ne sećam se kad mi je prvi put pomogao, ali kako su mi objasnili, obično pojuri pravo ka meni, počne da me liže po licu i privije se uz mene - kaže Lusi, koja živi u Voringtonu (engleska grofovija Češir).

- On je glavni razlog što sam se vratila kući. Pomaže mi kad ostanem sama. On je moj pas, dobila sam ga kao malog. Uvek je pored mene - kaže ona.

Mnogi pacijenti oboleli od epilepsije imaju specijalno obučene pse, koji znaju kako da reaguju u slučaju napada: laju da upozore na opasnost, ili legnu pored vlasnika kako se ne bi povredio. Ponekad psi legnu na pod pre nego što pacijent padne da bi amortizovali udarac, a neki aktiviraju alarm.

Lusi je prve manje napade imala na sredini tinejdžerskog doba, ali su oni kasnije nestali. Nažalost, vratili su se početkom ove godine i postali intenzivniji i češći.

Lekari su mislili da boluje od epilepsije, ali su pregledi pokazali da je reč o neepileptičnim napadima (non-epileptic attack disorder, NEAD).

 

Napad liči na epileptični, ali nije izazvan električnom aktivnošću u mozgu, već je, kako se veruje, posledica moždane reakcije na preveliki stres. Međutim, mogući su i drugi rzalozi. Kada je mozak preopterećen, jednostavno se “gasi”.

Lusi kaže da je zbog bolesti pala u depresiju, jer je ostala bez posla i normalnog života.

- Veoma sam usamljena. Retko izlazim. Ne mogu čak ni sama da se kupam. Imam u proseku oko deset napada dnevno, ali u februaru sam ih imala 100.

- Ponekad samo zurim u prazno, a ponekad imam napad sa svim simptomima. Moram da pazim da budem na bezbednom - kaže ona.

Lusi je veoma neprijatno kada joj se napad desi napolju i kaže da su je mnoge drugarice napustile.

- Nekada su me zvale da izađemo, ali pošto sam toliko puta otkazala u poslednjem trenutku, prestale su da me pitaju - kaže ona.

Fredi je njen oslonac.

(Izvor: blic.rs)

 

Share this article