TAJNA UVEK MIRISNE ODEĆE: Evo kako da se miris omekšivača OSETI DANIMA (RECEPT)

Ukoliko ste od onih koji uživaju u mirisnoj odeći, donosimo vam trik kako da vam miris omekšivača na odeći traje što duže.

Potrebno vam je:

Prazna bočica sa sprejem

Pola šoljice omiljenog omekšivača

Kašika sode bikarbone

Vruća voda

PROČITAJTE JOŠ Od sada ćete ih samo ovako praviti: Najbolji recept za pripremu mladih krompirića

 

Priprema:

U praznu bočicu sa sprejem naspite pola šoljice omiljenog omekšivača, kašiku sode bikarbone i vruću vodu. Važno je da je voda vruća kako bi se soda bikarbona stopila s tekućinom.

 *foto: Profimedia

Pre svake upotrebe protresite bočicu.

Ovaj sprej možete koristiti i za peškire i posteljinu, kao i za zavese.

Odmah ujutru nanesite ovu tekućinu na zavese i otvorite prozor kako bi vazduh koji ulazi raspršio ugodan miris po celoj prostoriji.

 

Bez omekšivača odeća je gruba i ne miriše lepo. Međutim, da li ste znali da jednoj vrsti odeće i tkanina nikada ne bi trebalo da dodajete omekšivač.

Naime, radi se o odeći koja u svom sastavu ima mnogo veći udeo poliestera.

To je mahom sportska odeća, kupaći kostimi, ali i helanke i neke bluze koje se sve češće prave od velikog procenta poliestera.

Budući da je poliester drugačije tkan od ostalih tkanina, potrebno ga je i posebno tretirati.

U njega omekšivač ne prodire i ostaje samo kao premaz.

Između tkanine i premaza zadržava se prljavština i tkanina u tom slučaju dodatno ne diše, a zadržavanjem znoja i nečistoća tkanina propadaće mnogo brže.

 

Ukoliko vam je nestalo omekšivača za veš u kući i dosadilo vam je da stalno dajete poveće sume novca za skupe omekšivače, onda će vas obradovati ovaj recept.

Uzmite regenerator za kosu (izaberite koji god miris vama najviše odgovara) i sipajte ga u veliki lavor pun tople vode. Potom sve promešajte dok se voda i regenerator ne sjedine, ako smesu pravite u nekoj flaši, ne mućkajte je jer će zapeniti.

Na kraju dodajte sirće i ponovo sve dobro promešajte i prebacite u neku posudu ili flašicu u kojoj ćete držati svoj novi omekšivač.

Sirće je zaduženo da omekša veš koji perete, a regenerator će mu dati lep miris.

 *foto: Profimedia

Za 1 litar omekšivača vam je potrebno:

6 šolja tople vode

3 šolje alkoholnog sirćeta

2 šolje regeneratora za kosu

 

Omekšivač odeći daje posebnu mekoću i prijatan miris, ali ima još mnogo načina na koji ga možete upotrebiti u kući.

* Osvežava prostor – Bočicu s raspršivačem napunite omekšivačem i vodom u odnosu 1:3 i poprskajte zavese i tepihe, a na ovaj način možete da osvežite i unutrašnjost automobila.

* Sprečava taloženje prašine – Sipajte kap, dve nerazređenog omekšivača na meku krpu, prebrišite televizor i kompjuter, to će ukloniti statički elektricitet i manje će “skupljati” prašinu.

* Glanca staklo – U bočicu s raspršivačem sipajte omekšivač i vodu u odnosu 1:4. Poprskajte meku krpu i obrišite prozore, tuš-kabinu, ogledala, a zatim prebrišite suvom krpom.

* Skida stare tapete – Pomešajte pun čep omekšivača s 4 dl vode, potopite sunđerčiće i ostavite da stoji 30 minuta, pa time premažite tapete.

* “Oporavlja” četke – Isperite četke za farbanje i čišćenje odeće u 2 l vode s kap, dve omekšivača i biće mnogo mekše.

Share this article