Ubacite ga u ishranu: Začin zlata vredan, a niko ga ne jede! (RECEPT)

Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da deluje snažno protivupalno

Ovaj začin je poznat širom sveta zahvaljujući višestrukim lekovitim svojstvima. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, bez straha. To je prirodna boja kurkumin!Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.
 
Lekovita svojstva kurkume
 
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma deluje snažno protivupalno. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i negujeorganizam.
 
Kurkuma se koristi za:
 
- jačanje probave
- obnavljanje crevne flore
- smanjenje nadutosti
- čišćenje jetre i žuči
- normalizaciju menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimulisanje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe disajnih puteva
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crevnih parazita
 
Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma.Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.
 
Lek protiv gripa i prehlade
 
Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno delovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije i uzroke bolesti. 
Ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crevnu mikrofloru, pa je u potpunosti siguran za upotrebu.Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.
 
Sastojci: 100 g meda, 1 kašika kurkume u prahu
 
Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, lek uzimajte na sledeći način:
 
Prvi dan: uzmite pola kašičice leka svakih sat vremena.
Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.
Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.
 
Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.

KutakNet

 

Share this article