"Ušao sam u stan i ništa nisam čuo. Znao sam. Otišao je moj nabolji prijatelj": Ne, NIJE UMRLA "SAMO NEKA ŽIVOTINJA"

Izvor bezuslovne ljubavi, radosti, sigurnosti, neko ko štiti od usamljenosti - to je kućni ljubimac.

A onda jedno jutro, ustajete i shvatite da nije zalajalo ili zamjaukalo, pale vam se senzori, strah je sve što osećate, bojite se svakom svojom porom i onda saznajte strašnu istinu. Nema ga više, ugionuo je. Kuda dalje?

 

Tokom godina razvijamo izuzetno jake emotivne veze sa svojim ljubimcima, postaju izvor bezuslovne ljubavi, podrške, prijateljstva, radosti, sigurnosti, utehe, pa i stabilnosti, piše magazin "Pas". Taj odnos, iako drugačiji od onog koji imamo s drugim ljudima, na svoj način je značajan i poseban, pa ih često doživljavamo kao deo porodice.

Ono kad čuješ "ali to je samo životinja"

Međutim, ono što se često javi kao odgovor okoline na smrt ljubimca, često nije uteha već, kako to stručnjaci nazivaju "obespravljeno tugovanje". Ljudi koji nisu i sami vlasnici psa, njegov gubitak mogu doživeti kao manje značajan, a vašu tugu kao neprikladnu, nerazumljivu, bespotrebnu ili neopravdanu.

Obično su to one rečenice koje dodatno pogađaju, kao što su „ali to je samo životinja” ili "pa dobro, usvojićeš drugog". Ipak, kada umre ljubimac, kupovina novog istog trenutka je problematična, naročito ako imate decu.

– Pustite dete da se isplače i da, ako to zatraži, sahrani svog ljubimca. Najvažnije je da ne trčite u pet-šop kako biste mu kupili novu životinju jer gubitak ne može i ne treba da se nadoknađuje na taj način. Tek kad dete završi sa žaljenjem i kad procenite da je spremno za novu životinju, kupite je – objašnjava psiholog i psihoterapeut Aleksandra Jovanović Mađar.

 

Imate pravo na tugu

Generalno, i samo društvo je sklono trivijalizovanju ovakve tuge. Obespravljeno tugovanje je termin kojim se opisuju gubici koji nisu socijalno prihvaćeni, što znači da se ne priznaju ili da čak nisu "dozvoljeni", socijalna podrška izostaje, a javno tugovanje se osuđuje.

Ipak, u poslednje vreme, vreme društvenih mreža i tema gubitka kućnog ljubimca kao da se dosta otvorila u javnosti, pa se na objave poznatih ličnosti i drugi korisnici ohrabre da ukažu na težinu trenutka u kojem umire verni prijatelj.

Tako, Mariji Šerifović je pre dve godine uginuo pas Robi. Ona je podelila svoju tugu sa pratiocima na društvenim mrežama i u nizu komentara dobila reči podrške, a mnogi su podelili svoja iskustva i patnju koju su osetili kada su se našli u sličnoj situaciji.

 

Sada već davne 2011. godine, poznata svetska glumica Dženifer Aniston je zbog svoje prevelike ljubavi prema psu Normanu, prepisala i stan na njegovo ime. Nažalost, samo nekoliko dana kasnije, pas je uginuo, a glumica je jako teško podnela njegovu smrt, budući da joj je bio porodica i svuda ju je pratio po svetu na njenim putovanjima.

I bivša Survajverka, ćerka glumice Mije Begović, Maja Lena Lopatni vrlo je opširno oplakala svog ljubimca na Fejsbuku.

 *FOTO: MARINA SZ / FACEBOOK

- Danas je jedan od najgorih dana u mom životu... Ovo vam pišem jer imam jednu molbu... Okrenite se oko sebe i vidite sve što imate. Uzmite minutu i razmislite o tome. Cenite, volite i zahvalite se na svemu oko vas. Danas je iz života moje obitelji otišla Lili naša. Naš strašni pas čuvar. Preslatki mops koji je čuvala mog tatu i uveseljavala mu svaki dan. Naša divna Lili. U sekundi se sve promenilo. Sve se srušilo. Iznenadno. Ne mogu još doći k sebi. Molim vas čuvajte svoje anđele. Nadam se da nas Lili sad čuva odzgo i da je neće ništa više bubati. Mi je nikada nećemo zaboraviti i nadam se da ćemo se sresti na nekom drugom sretnijem mestu. Volimo te jako svi i ne znamo hoće li se ova bol ikada umanjiti. Ne znamo kako ćemo bez tebe. Previše već sad fališ. Počivala u miru ljubavi naša mala - napisala je Maja Lena.

Pas umro na dan sahrane svog vlasnika

O povezanosi psa sa vlasnikom svedoči i jedan neobično tužan događaj iz Srbobrana.

Policajac iz Srbobrana Laslo Modri preminuo je pre tri godine posle duge i teške bolesti, a na dan njegove sahrane uginuo je i njegov službeni pas. Ana Tomašević, tada predsednica regionalnog centra Sindikata srpske policije u Novom Sadu, objavila je tekst o nevidljivim ali neraskidivim vezama čoveka i životinje.

 

Na dan sahrane, njegove kolege koje su preuzele brigu za službenog psa Malinoa, pronalaze ga u jutarnjim časovima mrtvog u službenom boksu. Inače, pas prethodno nije bio neraspoložen, niti je odbijao hranu, niti je pokazivao bilo koji drugi simptom koji bi mogao ukazati da ima neki zdravstveni problem.

Možda najemotivniji oproštaj na društvenim mrežama od svog vernog pratioca Ajka, iskazao je Glumac Milan Marić, u kojem je uz niz razloga zašto je važno da udomite psa, opisao i poslednje trenutke sa svojim ljubimcom:

"Sinoć sam prvi put ušao u stan i ništa nisam čuo. Znao sam. Čak i poslednjih dana, kako je lagano gubio snagu, kada bih ušao u stan on bi zalajao. Ne bi to bio onaj lavež na koji smo navikli već neki umorni. I kada nije imao snage da dođe do vrata da me sačeka on bi istim intenzitetom mahao repom i čekao me da mu priđem pa da se tu izgrlimo i izmazimo. I juče kada sam izlazio iz kuće sam ga pogledao i pomislio... Ali ne, mi smo borci, nećemo mi još da se rastajemo. Borićemo se mi dalje.

Ono što je uvek ostalo isto je njegovo mahanje repićem. Ljubav je ostala ista. I kada nije imao snage, ni glasa, kada nije hteo da pije vode, niti da jede, kada jedva skupi snage da podigne glavu i pogleda me, repić je radio punom snagom. Snagom ljubavi. Sve do sinoć.

Užasno je. Užasno je važno da u životu makar jednom osetite baš takvu ljubav. Volim te, Ajk. Zbogom.

Zbogom svim kućnim ljubimcima, njihova smrt nije tamo neka smrt, to je smrt koja ostavlja posledice, jer ne odlazi samo životinja, već i, vrlo često, najbolji prijatelj".

(Izvor: blic.rs)

Share this article