UZ MALO TRUDA I DOBRE VOLJE napravite sami kućicu za psa

Za sve ljude koji su raspoloženi da udome nekog psa koji je ostao bez svog doma i vlasnika, predlažemo jednostavan način da mu naprave novi dom.

Nešto materijala, alata i dobre volje dovoljno je da napravite lepu kućicu i omogućite svom novom ljubimcu bolje uslove za život.

Kroz korake i fotografije pokazujemo vam kako da napravite jednostavni drveni model kućice koja će dobro zaštititi psa od ekstremnih vremenskih uslova, ali i da mu omogući miran kutak u dvorištu, kući ili stanu. Po istom principu možete napraviti i kućice različitog oblika, boje, šare, i tako je u potpunosti prilagoditi svom ukusu.

 

Postoji nekoliko saveta na koje treba da obratite pažnju. Najpre je potrebno da pre bušenja rupa na drvetu ubacite šrafove, kako biste izbegli cepanje drveta. Takođe, poravnajte sve komponente na oba kraja pre nego što ubacite šrafove. Ne zaboravite da libelom poravnate zidove i da omogućite da krov bude savršeno horizontalan. Izmerite nekoliko puta drvene delove, u suprotnom se možda može desiti da ne mogu da se adekvatno uklope.

Svi potrebni delovi su naznačeni slovima, pa ako pratite ova uputstva i odvojite slobodan vikend uspećete da napravite dom za novog ljubimca koji će vam biti veoma zahvalan.

Potreban materijal

  • A – 2 komada drvene građe dimenzija 2x4x92 cm (debljina x širina x dužina), 4 komada 2x4x84 cm - PODOVI
  • B – 14 komada dimenzija 2x2x61 cm duge - DRŽAČI ZIDOVA
  • B – 4 komada dimenzija 2x2x92 cm, 4 komada 2x2x84 cm - ZIDNEPLOČE
  • C – 4 komada dimenzija 3,8x40x61 cm, 1 komad 3,8x36,2x61 cm, 4 komada 3,8x39,4x56 cm - IZOLACIJA
  • D – 2 komada šperploče dimenzija 0,65x68,5x84 cm, 2 komada 0,65x68,6xx82,5 cm - UNUTRAŠNJI ZIDOVI
  • E– 2 komada dimenzija 1,58x94,6x127 cm, 2 komada 1,58x79,38x91,44 cm - SPOLJAŠNJI ZIDOVI
  • F– 10 komada dimenzija 2x2x66,7 cm, isečena na 45 stepeni na oba kraja - KROVNAKONSTRUKCIJA
  • G – 1 komad drvene građe dimenzija 1,9x76,2x102,2 cm, 1 komad šper ploče dimenzija  1,9x74,29x102,2 cm - LIMOVI
  • H – 4,65 m2 crepova, škriljaca ili granule od škriljca i srodnih minerala
  • I – 6,1 m ukrasnih gredica od 1x2 cm ili 2x2 cm

ALAT

Čekić, traka za merenje, kvadratni ram

Kružna testera (cirkular), električna bušilica, odvijač

Šmirgla, zaštitne rukavice i zaštitne naočare

Vreme koje vam je potrebno - jedan vikend.

Prvi savet je da napravite ram za kućicu za psa od 2x2 gredice. Uklopite 3,8 cm debelu izolaciju od čvrste pene (pur pene) u okviru rama za kućicu za pse. Povežite 1,58 cm i užljebite delove na spoljašnji deo rama.

Korak 1

Najpre treba izgraditi osnovu za kućicu. Napraviite konstrukciju od 2x4 gredice i spojite ih zavrtnjima od 7,5 cm. Pre svega, treba dobro da odmerite i poravnate gredice, da bi bile jednake. Prethodno probušite konstrukciju osnove, da biste izbegli da se drvo razdvaja. Takođe, koristeći stolarski kvadrat, podesite gredice tako da budu pod pravim uglom.

Korak 2

Sledeći korak je izrada podova, od 1,9 cm iverice koji treba pričvrstiti za konstrukciju. Pre nego što počnete da pričvršćujete 5 cm duge eksere, morate biti sigurni da je krovna konstrukcija u ravni sa osnovom. Koristite cirkular sa finim sečivom da biste posao uradili brzo. Napravite linije i oštricu testere vucite po njoj.

Korak 3

Napravite ram za zidove od 2x2 gredica. Osigurajte zidne držače tako što ćete ih pričvrstiti za ploče na vrhu i dnu, vodeći računa da su uglovi dobro odmereni. Stavite 7,6 cm drvena zavrtnja, nakon što napravite probni. Unapred izbušite ploče pre nego što ubacite 7,6 cm duge eksere na podove. Poravnajte ih libelom.

 

Korak 4

Izgradnja prednjeg i zadnjeg dela je jednostavna, a treba da sledite isti postupak kao prethodno. Izmerite razdaljinu između bočnih zidova kućice, pre nego što isečete drvene delove. Kao što možete da primetite u planu, morate da ostavite dovoljno prostora da se vrata otvore. Udvostručite penu na zidovima da biste omogućili potporu spoljašnjem ramu oko otvaranja.

Korak 5

Izgradite spoljašnje zidove od 1,6 cm bočnih ili 1,9 cm iverice. Da biste napravili precizne rezove, preporučujemo vam da iscrtate linije i koristite cirkular sa finim sečivom. Pričvrstite komade za ram sa 3,2 cm dugim ekserom. Isecite otvor za vrata preciznom bušilicom, nakon što napravite veliki otvor širokom burgijom. Napravite pravilan otvor i obezbedite ga tako što ćete ga lepo obraditi pre nego što ploču postavite na mesto.

Korak 6

Da biste ljubimca zaštitili od ekstremnih temperatura, preporučujemo da 3,81 cm čvrste pur pene postavite između dva drvena stubića. Zato isecite odgovarajuće dimenzije ploče ručnom testerom. Nakon toga, smestite ih u šupljine između stubića. Ako želite da instalirate jaču izolaciju treba da razmislite o pravljenju rama od gredica dimenzija 2x4 cm.

 

Korak 7

Na redu je postavljanje unutrašnjih zidova, napravljenih od 0,6 cm debele iverice. Pre svega, treba da postavite bočne panele, nakon što izmerite njihovu veličinu. Postavite šper ploču na mesto i osigurajte je 3,2 cm dugim ramom. Zatim, instalirajte zadnji i prednji deo unutrašnjih zidova, sve kao što je prethodno navedeno. Uverite se da su paneli u dobrom stanju i da su ekseri pravilno postavljeni, inače ljubimac može da se povredi.

Korak 8

Izrada konstrukcije od 2x2 gredice – vodite računa da ste njihove krajeve isekli pod uglom od 45 stepeni. Svi delovi treeba da budu istog oblika i veličine inače krov neće imati simetričan izgled.

Savet: postavite konstrukciju na mesto, poravnajte na oba kraja i pričvrstite ih 7,6 cm dugim zavrtnjima. Unapred izbušite konstrukciju sa bušilicom da biste izbegli da se drvo cepa. Pridružite konstrukciju na vrhu i koristite 6,4 cm duge zavrtnje.

Korak 9

Da biste posao uradili kao profesionalac, instalirajte u unutrašnjost kućice 0,65 cm debelu šperploču i ispunite 3,8 cm pur penom između greda konstrukcije. Ovo je važan korak koji će omogućiti izolaciju vašoj kućici za pse. Uverite se da nema praznine između pur pene i krova. Ako postoje pukotine, hladan vazduh će ulaziti i hladiti unutrašnjost kućice.

 

Korak 10

Koristite istu tehniku kao što je gore napisano da biste instalirali izolacione ploče na suprotnoj strani kućice za pse, pre završnog instaliranja krova. Treba da koristite 1,9 cm debelu šperploču i 5 cm dug drveni zavrtanj, da biste obezbedili DA ploče stoje na pravom mestu. Ostavite prednji i zadnji ispust 3,8 cm, ako želite da dobijete savršen izgled. Obezbedite da jedna strana krova pokriva drugu.

Korak 11

Sledeći korak ovog poduhvata je pokrivanje krova papirom od katrana i pričvršćivanje spajalicama. Zatim lepo postavite krovni pokrivač počev od donje leve strane krova. Korisan savet je i da napravite linije koje će vam služiti kao osnova za postavljanje krovne konstrukcije, jer ćete jedino tako napraviti savršeno paralelne forme, od vrha do dna.

Korak 12

Poslednje ali ne i najmanje važno je da obradite pažnju na završne detalje. Ispunite rupe gitom od drveta i pečatirajte praznine vodootporom ispunom. Ostavite da se kompozit osuši najmanje nekoliko sati pre nego što ošmirglate površinu šmirglom. Ukoliko nanesete nekoliko slojeva farbe zaštitićete kućicu od truljenja. Dva puta prefarbajte spoljašnje zidove kako biste dobili željeni izgled kućice i uredan izgled.

Kada jednom prođete kroz ovaj proces postaćete pravi majstor za pravljenje kućica za pse, a ukoliko uspete da makar jednog psa sklonite sa ulice i pružite mu dom, ispunili ste misiju.

 

(Izvor: myoutdoorplans.com / Preuzeto sa: Kuca stil)

Share this article