Uz ova 4 jednostavna trika KLIMA TROŠI MANJE STRUJE: Poslednji vam nikad ne bi pao na pamet i GENIJALAN JE

Možete da istovremeno rashladite stan, a da pritom ne padnete u nesvest kad stigne račun za struju, a evo i kako.

Postoji nekoliko trikova koji mogu da vam obezbede i hladan stan i umerene račune, a evo nekih koje ljudi najčešće koriste.

 

IZABERITE NAJVIŠU MOGUĆU TEMPERATURU

Većinia nas, kada se po vrućini dočepa daljinskog za klimu, poleti da temperaturu snizi do maksimuma. Međutim, to je pogrešan potez, kako za organizam tako i za novčanik. Temperaturna razlika, u zdravstvenom pogledu, ne bi trebalo da iznosi više od osam stepeni. A što se finansija tiče, idealna temperatura je 25,5 stepeni. Svaki stepen ispod toga troši dodatnih 8 odsto struje, a imajmo u vidu da je 25 stepeni zaista sasvim razumna temperatura, nakon koje nećemo doživeti temperaturni šok kada izađemo napolje.

HLADITE SAMO JEDNU SOBU

Ovo već zavisi od rasporeda vaših prostorija, ali generalno vam je isplativije da imate jednu prostoriju rashlađenu do maksimuma nego celu kuću ili stan mlake temperature.

ČISTITE KLIMU

Svake sezone govorimo o opasnostima koje vrebaju iz prljavih filtera. A prljavi filteri štete i novčaniku - ukoliko jedanput godišnje ne očistite klima-uređaj, trošiće više električne energije, a ujedno će biti i rasadnik bakterija u prostoriji. Pored toga, neočišćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem, pa joj se smanjuje radni vek zbog otežane cirkulacije vazduha.

DRŽITE SPOLJNU JEDINICU U HLADU

Ako prebacite spoljnu jedinicu u hlad, povećaćete efikasnost klime za čak 10 odsto, što uopšte nije zanemarljivo.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article