VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE: Dr Srđa Janković objasnio zašto deca ne smeju da prime FAJZEROVU vakcinu

Potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu, rekao je dr Janković.

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je ko ne sme da primi postojeće vakcine protiv virusa korona, i zašto su među njima i deca.

PROČITAJTE JOŠ Kurkuma sa medom: Najmoćniji antibiotik na svetu koji čak ni doktori ne mogu da objasne!

“S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena”, rekao je dr Janković.

 

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

“Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikacije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen.

PROČITAJTE JOŠ LAVINA KOMENTARA ZBOG VAKCINE BEZ IGLE: Teoretičari zavere tvrde da političari nisu imunizovani, evo šta je u pitanju (VIDEO)

Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija. To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pogorša. Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu”, istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

Share this article