VOJIN NAPRAVIO KUĆU KOJA SE OKREĆE: Neobičnu ideju je dobio pre 50 godina, a evo kako su reagovali njegovi prijatelji kad su došli na PROBU (VIDEO)

Vojin Kusić (69), privatni preduzetnik iz Srpca, tokom radnog veka je projektovao brojne predmete od plastike, ali je ove godine u delo sproveo svoj najdraži projekat prema ideji iz momačkih dana - podigao je kuću na okretanje, jedinu u Republici Srpskoj, a najverovatnije i u Bosni i Hercegovini.

Ideja o kući na okretanje rođena je pre pola veka, na železničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

 

Kružna staza

U svojoj firmi za proizvodnju predmeta od plastike zapošljava 39 radnika, a u poslove je uključio i svoju decu, ćerke Snežanu i Natašu i sina Vitomira.

"Kad sam video da deca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak da sakupljam i pripremam materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekt, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju, udaljena je 200 metara od porodične kuće", govori Vojin.

 *FOTO: AVAZ.BA

Deca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su videla da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.

"Sazidao sam šestougaoni temelj, na koji sam postavio 12 valjaka iz jednog starog vojnog transportera, a nosivost svakog od njih je pet tona. Postavio sam kružnu stazu po valjcima s ležajevima i zupčanicima i sve to povezao sa snažnim motorom s reduktorom. Na temelju sam podigao prizemlje i sprat od laganih materijala, poput sendvič lima, u kojem se nalazi kamena vuna, i sve sam to pokrio laganim krovom kineskog stila radi atrakcije", pojašnjava Kusić.

 

Pohvale

Okretanje kuće može se podesiti tako da se okrene jednom u 24 sata, a može i veoma brzo, uz obrtaj koji traje dve i po minute. Vojinovim neobičnim projektom svi su oduševljeni i za kuću dobija samo reči hvale. On je presrećan, jer je uspeo da sprovede u delo najdražu ideju u životu.

"Koliko znam, jedini sam u BiH s ovakvim izumom. Ima li išta lepše od toga da iz iste sobe možeš gledati i izlazak i zalazak Sunca, panoramu Srpca i okolice, reku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj", ističe Kusić.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=4Q6xURizXvU[/youtube]

Prijatelji na probi

Prepričao je anegdotu sa prijateljima koje je doveo na probu kuće.

"Dok je nas petnaestak sedelo u staklenom salonu, neprimetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je da viče da mu nešto nije u redu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao rečima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i sa mojom", uz smeh je rekao Vojin.

(Izvor: avaz.ba)

Share this article