A kako vi zovete svekrvu? Mama, teta ili nikako?

Mama, tata, čika, teta, pa onda ime, ređe baba i deda, najčešće po imenu, tako zovemo svekra i svekrvu. Neke žene su čak uspele da ih ne zovu nikako. I, obavezno im persiramo ili bi bar trebalo, jer nije naodmet napraviti distancu.

"Nikako ih ne zovem, mada mislim da je to katastrofa. Mama i tata - ne dolazi u obzir, po imenu mi je nešto nezgodno, a teta i čika mi je bezveze... U braku sam pola godine, viđam ih u proseku jednom nedeljno, verovatno će se kad-tad namestiti situacija da ću morati nekako da im se obratim, a biće glupo da kažem ej. Valjda ću naći neki način!”

Vaaaauuuu, pola godine je uspela da im se ne obrati iako su se za to vreme po mom proračunu videli čak 26 puta. Ova žena je majstor, kako li joj to uspeva!?

Ovaj komenatar koji sam pročitala na forumu Ana.rs inspirisao me je da pitam koleginice, prijateljice, drugarice, kako one zovu svekra i svekrvu i kakav je njihov odnos sa njima uopšte.

Jelena (44 godine)
“Moja svekrva je strava, dobra kao keva. Ljuti se, viče za sve i svašta, ali zajedno i na mene i na muža, kao da smo ista osoba. Mi se na nju ne ljutimo. Problem je u mom svekru, on je zapravo prava svekrva! Nju zovem tetka Mica, a njega nikako. S njim uopšte ne razgovaram. Zao čovek. ”

To mi je ispričala Jeca. Aha, znači i svekar zna da bude problematičan. Ovo otvara nove vidike. Ajmo dalje.

Ovo kaže Ivana (39 godina)
“Kod mene nema ni mama, ni tetka, samo Ljilja. I to ne Ljilja, nego Ljiljana. Što se manje intimiziramo, bolje se slažemo!"

A Sanja (34 godine) kaže ovo
"Svekar je za mene čika Petar, a svekrvi samo persiram, ne zovem je po imenu. Samo kada sam baš ljuta, kažem joj - Dragice! I to se po tonu oseća, mada se ona pravi da to ne primećuje. Suštinski je meni glupo da o njima uopšte pričam kao o svekru i svekrvi, za mene su oni uvek njegovi otac i majka."  

Ali da li postoji nešto što je univerzalno ispravno ili ne?

Reč ima psiholog:

Svekrva nije mama, to je prevaziđeno 
- Što se tiče oslovljavanja svekra i svekrve, važno je izabrati onaj način koji odgovara obema stranama: i snaji, i njima. Nekada se svekrva oslovljavala sa mama i na taj način je snaja pokazivala poštovanje prema ženi koja je odgajala njenog sadašnjeg supruga, kao i prema ženi koja je najstarija u kući. Danas se poštovanje prema svekrvi može iskazati i na drugi način, ljubaznošću, iskrenom i prijatnom komunikacijom. Bilo bi poželjno da dobru komunikaciju koju sa svekrvom ostvarimo na početku braka, pokušamo da negujemo i kasnije - savetuje Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnika za roditelje.

Vrlo pomirljivo, a deluje i izvodljivo. A šta vi kažete? Kako vi zovete svekra i svekrvu?

NAJVAŽNIJE JE IPAK KAKO SE PONAŠATE

- Ako uzmemo u obzir da smo još uvek većinski konzervativno i matrijarhatsko društvo, jasno je da je naš odnos s partnerovim ili partnerkinim roditeljima veoma važan iako to za našu vezu ili brak ne mora biti od suštinske važnosti.Ipak, jako je važno da proces upoznavanja osobe sa kojom želimo vezu uključuje i pažljivo posmatranje njenih roditelja i celokupne primarne porodice jer to mnogo govori o samoj osobi.Jako je važno da primetimo ima li u toj porodici patoloških odnosa, toksičnog roditelja (roditelja koji je više brana i sputavanje partneru nego što je podrška i pomoć itd...).
Odnos sa svekrom i svekrvom treba graditi iskreno i otvoreno koliko je to moguće, a što je kvalitet odnosa sa svekrom i svekrvom bolji, to svakako može dodatno da učvrsti ili obogati našu vezu s partnerom.Naravno, loš odnos, patologija, kompeticija majke i žene (koja je česta u Srba), svakako ne doprinose boljitku i često umeju da uruše čak i kvalitetnu i perspektivnu vezu, jer se osoba čiji su roditelji u pitanju često oseća kao da je između dve vatre i ima mnogo problema da donese odluku na čiju će stranu, što može biti veoma teško i neprijatno, naročito kada i sama postane roditelj - kaže Marko Braković, psihoterapreut.
 

KutakNet

Share this article