"Ako mi se nešto desi, otvori pismo…": Tito je rekao Jovanki, a onda je nestalo svih osam primeraka Brozovog testamenta

Poslednja volja doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita bila je rak rana šefu jugoslovenske tajne policije Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću.

Pismo, koje je bilo svojevrstan testament Josipa Broza, trebalo je da otvori njegova žena Jovanka.

PROČITAJTE JOŠ VUČIĆ: "Ono šta rade mom Danilu, ničije dete u Srbiji nije doživelo" (FOTO)

Šta je pisalo u pismu koje je “misteriozno nestalo” kada su sef otvorili šef policije i general nikome nije poznato, ali sve ukazuje da se napis ticao njih dvojice, zato što su svim silama sprečavali da se otkrije šta je u njemu pisalo.

“Ako mi se nešto desi, otvori pismo…”

Tito je Jovanki svaki put kada bi kretao na put, neku turneju ili višednevni obilazak zemlje, a u slučaju da ona ne ide s njim, pokazivao pismo koje je ostavljao u sef i govorio joj da ako mu se nešto desi, pročita pismo i da je sve unutra.

 

Ona ga nikad nije otvarala.

Kada bi se vratio s puta, Tito bi pismo uzimao nazad, a vraćao ga je u sef svakom sledećom prilikom kad bi odlazio.

Da li je Tito menjao sadržaj pisma, i to je misterija, pored toga što se ne zna ni poslednja “varijanta”.

Jovanku pištoljem isterali iz kuće

Josip Broz je preminuo 4. maja 1980. godine, a ubrzo nakon njegove smrti udovica Jovanka je izbačena iz predsedničke vile u Užičkoj ulici na Dedinju.

Ona je u ovoj kući sa Titom živela 35 godina. Jovanku su iz vile izbacili uz pretnju pištoljem, a iz nje je izašla bez ijedne stvari.

Jedna od priča je da su Jovanku iz kuće isterali Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić. Ona je u jednom od intervjua za života to i potvrdila.

Dolanc i Ljubičić su sprečili udovicu da pročita “testament” i tako sprovede ili barem otkrije Titovu poslednju volju. Nakon što su otvorili sef, pismu se gubi svaki trag.

 

8 primeraka testamenta?

Jovanka je u jednom pismu koje je bilo upućeno osobi od poverenja tvdila da u tom testamentu Tito ostavlja njoj da vodi računa o svim stvarima koje ostanu iza njega. Takođe tvrdi da je čula da postoji 8 umnoženih primeraka ali da je celu stvar sabotirao šef policije Stane Dolanc.

“Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka.

Predao ga je drugu Kosti Nađu, generalu armije, kad je bio u Igalu zbog neke konferencije SUBNOR.

PROČITAJTE JOŠ Odobren početak proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V" na Torlaku; "Proizvodnja za dva ili tri meseca"

U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti.

Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe s tim dokumentom, jer će se gadno provesti”, stoji u pismu koje je Jovanka u junu 1983. godine napisala bliskoj osobi.

Sadržaj Titovog testamenta nikad nije obelodanjen i do danas je ostao misterija.

(kutaknet.com / luftika.rs)

Share this article