Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija uvele sankcije Rusiji

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj saopštio je da su se Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija pridružile sankcijama EU protiv Rusije zbog hapšenja Navaljnog.

Nekoliko zemalja EU ranije su uvele sankcije Rusiji zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava.

Pored tri pomenute države, sankcijama EU su se pridružile Ukrajina, Island, Lihtenštajn i Norveška, rekao je Borelj.

PROČITAJTE JOŠ Smenjena direktorka Centra za socijalni rad u Blacu radiće kao pedagog u školi u koju idu brat i sestra iz Suvog Dola

 

"Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta. EU prima k znanju ovu odluku i pozdravlja je“, navedeno je u saopštenju Borelja.

Evropska unija je 2. marta uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji.

Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.

Krajem marta je i Kanada uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa Navaljnim.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da nove sankcije EU i SAD protiv Rusije znatno štete ionako žalosnim odnosima. On je primetio da je Kremlj uveren da politika sankcija protiv Rusije ne postiže svoj cilj.

Share this article