Baci bebu za "sreću"!

 Ko zna, možda bi i njima srpski običaj vezivanja crvene vrpce oko ruke deteta, bio čudan. Indija je zemlja koja poštuje tradiciju, pa i bacanje beba sa visine od desetak metara sa balkona, hrama, sa ciljem da se detetu donese sreća.

Obučaj se praktikuje u indijskoj državi Karnataka, a kako piše "Blic" ritualom su zapanjeni borce za zaštitu dečjih prava koji zahtevaju da indijska vlada zabrani ovaj običaj, koji se praktikuje vekovima i odigrava širom Indije, i među Indusima i među muslimanima.

Lokalni aktivisti uspeli su da izdejstvuju zabranu čudnog običaja prošle godine, ali ritual je ponovo održan u hramu Digambešvara u selu Nagrala prošle nedelje, na veliku žalost Lova Verme iz Nacionalne komisije za zaštitu dečijih prava.

- Potpuno sam šokiran. To nije samo vladin posao. Moramo da edukujemo sve one koji učestvuju u ovom varvarskom običaju i sveštenike i zajednicu - kaže on.

Međutim, učesnici odgovaraju da je njihova religijska dužnost da prisustvuju ovakvim ceremonijama, a jedan od njih kaže da mnogi dolaze na tu ceremoniju zbog njihovih religijskih verovanja.

KutakNet

Share this article