BIL GEJTS "Postoje dve cifre koje određuju kada nas očekuje NAREDNA KATASTROFA": To su 0 i 51 milijarda

U svojoj novoj knjizi, How to Avoid a Climate Disaster, Bil Gejts kaže da postoje samo dve bitne cifre koje će odrediti da li će čovečanstvo izbeći narednu katastrofu. Te dve cifre su 51 milijarda i nula.

Šta one znače? Prva je broj tona gasova staklene bašte koji svake godine ispuštamo u atmosferu. Druga cifra je broj do koga moramo da dođemo kako bismo izbegli katastrofu.

PROČITAJTE JOŠ Bil Gejts: "Korona nije ništa u poređenju sa ovim problemom"

Bil Gejts je, piše "Wired" magazin, uveren da sledeća katastrofa dolazi upravo od zagađenja. Kaže i da je jedina šansa da katastrofu izbegnemo da potpuno promenimo načine na koje se krećemo, na koje uzgajamo biljke i životinje, na koje se rashlađujemo i grejemo.

 

Gejts kaže da je spas za to koncept “green premium”. Ugalj, kaže on, i dalje slovi za jeftini izvor energije jer niko ne uračunava u njegovu cenu negativne efekte koje proizvodi. Države širom sveta subvencionišu fosilna goriva jer su pouzdana i njihov učinak je već dokazan. "Green premium", koncept koji predlaže Gejts, jeste uračunavanje eventualnog dodatnog troška za korišćenje ekološkije alternative fosilnom gorivu. U nekim slučajevima, recimo u slučaju proizvodnje struje korišćenjem solarne energije ili vetrenjača, "green premium" može da bude i nula, u zavisnosti od države. Dok bogate države mogu bez problema da plate premijum za te opcije, teško da bi slabo razvijene zemlje mogle da priušte da plate "Green premium" opciju, zbog čega njena cena treba da bude što je niže moguća, kaže Bil Gejts.

- Svođenje brojke na nulu je ekstremno važno. Samo smanjivanjem ugljenika koji ispuštamo u atmosferu značajno produžavamo rok koji imamo kao čovečanstvo dok ne dođe do katastrofe. Trenutno je kontcentracija ugljen-dioksida u atmosferi Zemlje oko 414.68 delova po milionu (ppm). Postoji konsenzus da će, kada ta brojka dođe do 450 globalna temperatura narasti za dva stepena, što će izazvati velike promene u vremenskim prilikama i katastrofalne promene - poručio je Gejts.

Share this article