Broj sedam: Volimo ga i to nije slučajno!

Ne postoji nijedan broj na beskonačnoj brojnoj osi koji toliko okupira ljudsku pažnju kao broj sedam.

 Ako vas pitamo da zamislite broj od jedan do devet, to će verovatno biti sedmica. U svim svetskim kulturama i religijama broj sedam je važan, pozitivan i sveti broj.

Broj sedam je specifičan po tome što označava broj planeta vidljivih golim okom, broj dana u nedelji u kojima je Bog stvorio svet. Postoji sedam  svetih tajni, a u Bibliji se, simbolično ili ne, broj sedam pominje negde oko 700 puta.

 

Numerolozima je sedmica ključna jer označava stvaranje, i predstavlja zbir duhovnog broja tri i materijalnog broja četiri. Rim je pre republike imao sedam kraljeva, a sagrađen je na sedam brda.

U Iranu mačke imaju sedam života. U Japanu sedam bogova donosi sreću. Kod Jevreja tradicionalni lek za groznicu je sedam trnova iz sedam palmi i sedam eksera iz sedam  vrata.

Veruje se da u ljudskom telu postoji sedam čakri.

Kada napunimo sedam godina i krenemo u školu, susrećemo se sa bajkama koje počinju sa: „Preko sedam mora i sedam gora bio jednom jedan...“ i, naravno, tu je neizbežna Snežana i njenih sedam patuljaka. Ubrzo posle toga učili smo sedam padeža, sedam Svetskih čuda, sedam osnovnih mernih jedinica u Međunarodnom sistemu merenja. Iz fizike se uči da je Njutn razdelio belu svetlost na dugine boje kojih ima sedam, a iz muzičkog da postoji sedam osnovnih nota.

U novijoj istoriji pojavila su se sedam Sekretara SKOJ-a ili na velikom platnu, verovatno prateći istu simboliku, gledamo sedam veličanstvenih, sedam samuraja i tajnog agenta 007.

Ali vratimo se iz prošlosti u trenutak koji se događa sada i ovde. Proslava sedmog rođendana Ušće Shopping Centra trajaće punih mesec dana, tako da sve posetioce do 30. aprila očekuje još puno dobre zabave, brojna iznenađenja i čak 777 vrednih nagrada u velikoj rođendanskoj nagradnoj igri!

Sedmoro najsrećnijih posetilaca imaće priliku da osvoje platne kartice UniCredit Banke sa po 250.000 dinara za šoping, njih 70 osvojiće kartice u vrednosti od 5.000 dinara, a 700 posetilaca dobiće na poklon kartice u iznosu od 2.000 dinara.

Verujemo da će svi koji osvoje neku od nagrada biti na sedmom nebu u carstvu šopinga! Srećno!

(Izvor: Zena.blic.rs)

Share this article