Budi kao Bill – Fenomen koji je preplavio Facebook

Bill je čiča-gliša čiji primjeri lijepog ponašanja osvajaju internet brzinom oluje.

Poruka "Budi kao Bill" preplavila je Facebook duhovitim savjetima o lijepom ponašanju na internetu, ali i uopšte o primjerenom ponašanju u modernom svijetu.

Bill je isuviše ljubazan da bi vam direktno rekao da nešto ne radite. Umjesto toga, on vam svojim ličnim primjerom pokazuje šta je lijepo ponašanje.

Bill se na internetu pojavio krajem prošle godine, ali mu je popularnost veoma porasla u januaru, nakon što je pokrenuta Facebook stranica “Budi kao Bill” – koja ima više od 1.25 miliona lajkova.

Čovjek koji stoji iza ovog projekta, Eugeniu Croitoru, govorio je za BBC. Na pitanje da li je on sam poput Billa, Croitoru odgovara:
"Ne, Bill je mnogo bolji od mene."

Croitoru je porijeklom iz Moldavije, a živi u Milanu, gdje se bavi stripom. Croitoru, koji je napravio veliki broj komičnih Facebook stranica, kaže za sebe da je internet preduzetnik. Za sada ne zarađuje novac od ovog koncepta, ali nada se da u budućnosti hoće.

Govoreći za BBC o Billu, on kaže: "Ideja je voma jednostavna. 'Bill' može biti bilo ko ko je pametan, razmišlja zdravorazumski i ne radi stvari koje nerviraju ljude. Primijetićete i da Bill može biti neko ko se šali na vlastiti račun, a povremeno i na tuđi," objašnjava on.

Croitoru je svojim projektom zarazio cijeli svijet, pa je Bill tako dobio strane verzije, koje koje svakodnevno niču širom svijeta. Za svaku od njih, Bill je dobio drugo ime.

Na arapskom je on "Bilal" ili "Bashir", u Maleziji je “Rashid”, u Španiji “Jose”, a u Bosni i Hercegovini "Šaban".

Dok većina Billovih dvojnika govori isključivo o bontonu na internetu, neki od njih su dobili političku dimenziju. Na jednoj stranici Bill je prikazan kao sirijski predsjednik Bashar al-Assada, a poruka je obrnuta u "ne budi ovakav".

Međutim, Bill ima i mnogo protivnika. Na nekim stranicama tvrde da je Bill arogantan, a narcista i snob koji svoja stroga pravila nameće drugima.

Šta Croitoru misli o parodijama i politizaciji njegovog lika? "Ne smeta mi to. Sve što mogu reći jeste da sam ja tu ideju popularizovao sa namjerom da učinim nešto pozitivno. Nešto što će nasmijati ljude. Nije mi bila namjera da se bavim politikom."

KutakNet

Share this article