Čovek koji je spasao preko 160 života JEDNOM REČENICOM

"Da li biste želeli da svratite na šoljicu čaja?"

Don Riči je pet decenija proveo gledajući kroz prozor svoje male kuće blizu australijske litice Gap. Ova litica pruža predivan pogled, ali nije samo lep pejzaž privlačio ovog čoveka. Ono što ga je često držalo prikovanog za prozor jeste činjenica da je upravo ova litica jedno od popularnih mesta za samoubistva.

A Don, koji je preminuo 2012. u 87. godini života, nikad nije mogao da vidi čoveka koji razmišlja da skoči, a da pritom ne pokuša da mu pomogne. Zato je za 50 godina, koliko je živeo u toj kući, spasao zvanično preko oko 160 života, mada porodica tvrdi da je taj broj mnogo veći i da iznosi blizu 400.

 

Nakon lepog poziva, nesuđene samoubice su u najvećem broju slučajeva pristajale da uđu sa njim u kuću. Ipak, nije uvek sve tekl tako glatko - ponekad je Don morao da rizikuje i sopstveni život kako bi spasao drugoga.

Skroman i povučen čovek, Dok nije želeo slavu. Nije voleo da se hvali niti da priča o tome, ali jeste okrio da mu je jedan čovek poklonio sliku anđela, i rekao mu da je on ađeo koji hoda među nama. Tako je Don dobio nadimak "anđeo do Gapa".

"Moj cilj je uvek bio samo da ih odvučem od ivice, da im dam malo vremena, da im dam priliku da bolje razmisle, jer će stvari izgledati bolje možda već sutra ujutru. Jednostavno ne možete da sedite i gledate ih, a da ne pokušate da pomognete", govorio je Don.

Kada je preminuo, cela Australija je žalila kao da ih je napustio pravi svetac.

Ovaj smireni Australijanac je uvek imao isti pristup - polako bi izašao iz kuće, i obratio se čoveku ili ženi u nevolji. Nakon što uspostavi osnovnu komunikaciju, uvek ih je pitao istu stvar:

""Da li biste želeli da svratite na šoljicu čaja?"

(Izvor: 24sata/ Lj.K.)

Share this article