Da li ste i vi koristili FaceApp koja vas pretvara u stariju osobu? Nije trebalo...

Svi ste videli ove slike: Posedeli mlađi prijatelji na društvenim mrežama, provučeni kroz FaceApp filter.

Ova viralna aplikacija omogućava ljudima da promene svoj fizički izgled na fotografijama koje prolaze krozs pecijalne filtere - do sada ste mogli da menjate facijalne ekspresije i izgled, a sada i da "ostarite".

Ali... dok se "igrate" sa ovom aplikacijom, vi svoju sliku i ime zapravo pohranjujete u bazu podataka FaceApp-a. Za koje ciljeve će ih koristiti vlasnici aplikacije i koliko dugo, to je njihova stvar...

 

Kada prihvatite uslove korišćenja vi ste zapravo kompaniji koja stoji iza aplikacije dali beskonačno i neopozivo pravo da rade sve što požele.

- Možda ćete da završite na nekom moskovskom bilbordu, ali je verovatnije da že vaša fotografija poslužiti, na primer, za ispitivanje nekog algoritma koji prepoznaje lice - rekao je Peter Kostadinov iz "Phone Arene".

Ono što smo do sada naučili od brojnih fejsbuk aplikacija jeste da se podaci koje skupljaju ne koriste uvek za ciljeve koje možemo da pretpostavimo. Takođe, prikupljeni podaci ne čuvaju se uvek bezbedno i uz zaštitu privatnosti.

Jednom kada vaša slika završi u bazi, vi više emate kontrolu nad njom...

Jedna od zabrinjavajućih izjava jeste i da Fejsap aplikacija može da radi ako joj dozvolite pristup svim vašim fotografijama, a takođe dajete joj i da gleda vaše pretrage.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article