Dečak (17) i devojčica (13) ODUZETI RODITELJIMA jer su zanemareni i PREVIŠE GOJAZNI

Dva gojazna tinejdžera oduzeta su od svojih roditelja i predati su hraniteljima zbog straha da će, ukoliko nastave da žive pod roditeljskim krovom, ozbiljno i nepovratno narušiti svoje zdravlje.

Sudija je, prenosi Dejli Mejl, presudio da deca moraju u hraniteljsku porodicu jer će u suprotnom "njihove potrebe nastaviti da budu zanemarivane, a oni će nastaviti da se goje".

PROČITAJTE JOŠ Niko ne može da pogodi KO JE MAJKA: Ljudi su izgubili sate, ali ženu koja je rodila tri ćerke NISU PRONAŠLI

 

Ovo suđenje postalo je tema interesovanja javnosti od početka slučaja, kada su deca oduzeta porodici zbog strahovanja da će tinejdžere njihova težina ubiti. U pitanju su dečak od 17 i devojčica od 13 godina, a sudija Džilijen Elis prokomentarisala je da su to "inteligentna, razumna deca". Međutim, iako su im socijalni radnici pre slanja u hraniteljsku porodicu doneli fitnes satove, platili im članstvo u teretani i kurseve o nutricionizmu, deca nisu uspela da skinu višak kilograma.

Sud u Saseksu zaključio je da majka nije uspela da uvede zdrave navike u život dece. Umesto toga, nastavila je da ih hrani grickalicama i slatkišima koje u izobilju drži u kući.

1-debeo-tinejdzer-profimedia 620

 *Foto: Profimedia

"Razumem majčinu stranu priče. Majka kaže da je teško navesti tinejdžere da promene svoje navike, ali očito je da im je upravo ona i usadila takve navike. Da su od malih nogu učeni ispravnom i zdravom načinu života, tinejdžeri sada ne bi imali ovaj problem", kaže sudija, dodajući da je "majka probala da krivicu svali na karantin, ali to nema smisla jer su deca mogla da izlaze napolje da vežbaju".

"Celoj porodici omogućen je kurs nutricionizma, ali pojavljivali su se sporadično", obrazložila je sudija.

 

Inače, kako prenose mediji, ova porodica je zbog tog problema pod nadzorom poslednjih 10 godina. Deca žive sa majkom, a otac je otišao od njih 2019. godine i povremeno ih obilazi.

"Ovo je čudan slučaj jer ne može se reći da su deca potpuno zanemarena. Očito su bistra, vrlo učtiva i društvena. Međutim, zanemarena su po drugom osnovu - po lošim uslovima u kući i po tome što ih roditelji nisu naučili o pravilnom i zdravom načinu vođenja računa o sebi", kaže sudija, dodajući da su deca zbog toga meta vršnjačkog nasilja, kao i da se težina dece povećava iz meseca u mesec.

"Svesna sam da je odluka da deca budu smeštena kod hranitelja ozbiljna, velika i da se mnogi neće složiti sa njom. Međutim, stojim iza nje jer smatram da je najbolja za decu. U suprotnom, ovakav način života ostaviće teške posledice na njihovo zdravstveno i mentalno stanje", zaključila je sudija.

Share this article