Jedan mrav, a dva agregatna stanja: Njihov način borbe za opstanak oduševio je i naučnike

Ako koloniju crvenih mrava (solenopsis) ubacite u vodu, povezaće svoja tela kako bi formirali čvrstu loptu koja može da pliva po površini i načiniće od nje konstrukciju nalik na splav.

Ta lopta će se, međutim, na suvom „rastopiti", a mravi će se razdvojiti i raštrkati na sve strane. Ova osobina crvenih mrava -zajedno s drugim zapanjujućim sposobnostima, poput sposobnosti da svojim telima grade mostove po kojima drugi mravi mogu da se penju -inspirisala je grupu inženjera i fizičara da izvrše niz ispitivanja na tim insektima. Njihovo glavno pitanje bilo je da li se mravi ponašaju kao tečnost ili kao čvrsto telo? 

Odgovor glasi -kao oboje, kaže Alberto Fernandez-Nives, jedan od autora spomenute studije. Recimo, ako kroz prorez kutije pune crvenih mrava ubacite novčić, ova stvorenja će se razmaći i pustiće da novčić polako padne na dno, kao da tone kroz gustu tečnost. Ali, ako blago pritisnete loptu koju su mravi formirali, oblina će se malo ugnuti, a zatim će se elastično preoblikovati, nalik na čvrsto telo.

Tim istraživača mrave je ubacio i u aparat zvani reometar, koji se obično koristi za određivanje fizičkih osobina koloidnih rastvora i tečnosti. Stisnuli su ih između dve ploče i beležili šta se dešava ako se jedna ploča vrti, dok druga miruje. U određenom rasponu brzina rotacije mravi su bili u stanju da „podjednako rasporede energiju i tok, kao što to čine tečnosti, ali i da u prisustvu spoljnih sila energiju skladiše na sličan način kao opruga, dakle onako kao što čine čvrsta tela", kaže Fernandez-Nives.

„Koliko je nama poznato, na Zemlji ne postoji materijal koji bi se ponašao poput te vrste mrava." 

Ovo otkriće, objavljeno 26. oktobra u časopisu Nejčer matirijals, moglo bi se iskoristiti da se načine supstance koje bi potpuno promenile naš način izrade predmeta.

Zamislite, kaže koautor studije Dejvid Hu, da nešto proleti kroz prozor načinjen od materijala nalik tim mravima. Prozor bi se brzo oporavio, kao da se ništa nije desilo. Ili pak zamislite most, ploču ili noseći stub koji bi u slučaju pucanja potom mogli da se naprosto sami sastave -recimo u slučaju zemljotresa. 

KutakNet

Share this article