Kako astronauti idu u WC?

Tamo gde nema gravitacije sve postaje teže, pa tako i odlazak u WC, ali astronauti imaju posebne načine kako se "olakšavaju".

Verovatno ne biste voleli, da dok putujete svojom svemirskom letelicom po svemiru, oko vas lebde fekalije i urin. Budući da ta ideja nikom nije privlačna, astronauti se oduvek snalaze na različite načine kad je reč o rešavanju tih "problema".

Godinama su američki astronauti u WC-u koristili plastične kesice. Tokom Apollo misija, Baz Aldrin i Neil Armstrong bi zalepili vrećice na zadnjice kad god bi osetili da imaju ziziološku potrebu. Čak i u tim situacijama, budući da ne bi imali pomoć gravitacije, nisu mogli da se pouzdaju u to da će se sve odigrati prema planu.

 

Tek nedavno su svemirski programi konačno unapredili svoj toaletni sistem, koji doduše nije toliko udoban kao naš rutinski odlazak u WC, ali je pouzdaniji od kesice.

U videu Evropske svemirske agencije, italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti pruža nam kratku turu kroz toalet Međunarodne svemirske stanice koji djeluje kao ostava, ali s dve bitne razlike.

Za odlazak u WC koristi se naime cev koja sadrži ventilator. Kad je ventilator uključen, on postane vakum pa može da uvuče svu tečnost.

Ako pak imate veliku nuždu, morate da sednete (što je teško pri nedostatku gravitacije) na mali kontejner za đubre u kojem se nalazi kesnica, a koji isto radi na ventilator koji usisava fekalije u kontejner. Sve završi u kontejneru za đubre koji se prazni svakih desetak dana.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se kroz hidraulični sistem, sve tečnosti šalju u poseban kontejner u podu koji je opremljen sistemom za obradu urina, koji pak pretvara urin astronauta u pitku vodu. Kasnije astronauti je zaista i piju, piše.

(Izvor: 24sata.rs)

Share this article