Kako da nikad ne izgubite važne podatke u računaru

Da do toga ne bi došlo, stručnjaci iz prve srpske laboratorije za spasavanje podataka Data Solutions savetuju kako da sačuvate podatke.

Poslednjih godina svedoci smo toga da uz sve veću upotrebu računara, bilo u privatne ili poslovne svrhe, mogućnost eventualnog gubitka podataka deluje više nego zastrašujuće.

Do gubitka podataka može doći na najrazličitije načine. Najčešće se računar zarazi nekim virusom, ali postoji i realna mogućnost da neko namerno "upadne" u vaš računarski sistem kompromitujući vaše poruke, korespondenciju, kontakte ili finansijske dokumente. Velike kompanije obično koriste zasebne agencije koje za njih pripremaju planove i stroge procedure prema kojima će se zaposleni ponašati ukoliko dođe do eventualnog gubitka podataka. Male kompanije i kućni korisnici obično ovakve planove nemaju ili se svode na ono staro, nama dobro poznato: "Pa neće to baš meni da se desi, a i ukoliko se desi, pozvaću drugara koji se razume u računare". Čini li vam se ovo poznatim?

Da do toga ne bi došlo, stručnjaci iz prve srpske laboratorije za spasavanje podataka Data Solutions (www.datasolutions.rs) savetuju kako da sačuvate podatke, odnosno kako da nikad ne dođe do gubitka podatka na vašem računaru.

- Napravite listu najvažnijih fajlova, kako onih na računaru, tako i s prenosivih uređaja (tablet-računar, smart telefon), a zatim osmislite sistem pravljenja rezervnih kopija - bekap. Kao prvo, odredite one podatke koji se često menjaju i one koji su tu kao "stalni podaci" poput slika, muzike ili video-materijala. Izdvojite one koje je potrebno često bekapovati u posebne foldere, odnosno tzv. grupe za česti bekap. Zatim odredite frekvenciju po kojoj ćete vršiti bekap fajlova. To može biti jednom nedeljno, recimo petak po podne.

- Izaberite medij za bekap. Mogućnosti za to su razne - od drugog diska na koji prosto kopirate fajlove, preko prenosivih diskova, optičkih diskova i fleš medija, pa do ozbiljnijih rešenja poput NAS-a ili Cloud-a. Kompanije koje imaju višemrežno povezanih računara mogu kreirati posebne setove pravila za svakog korisnika pojedinačno i tako sprečiti gubitak podataka ukidanjem privilegija onima kojima te privilegije nisu potrebne za svakodnevni rad. Takođe, velike firme treba povremeno da organizuju sastanke na kojima se sa zaposlenima diskutuje o sigurnosti i zaštiti podataka. Svi zaposleni koji koriste računar moraju biti edukovani o važnosti bekapa i moraju naučiti kako da ga koriste.

- Sprečite gubitak podataka usled ljudske greške. Poznata je, sad već stara, izreka - kompjuteri ne greše, ljudi su ti koji greše. Iako nam je to teško da priznamo, najčešće smo upravo mi razlog vlastitih problema. Tako je i s podacima. Iskoristite zaštite koje već imate integrisane. Recimo, ako se bavite pisanjem teksta podesite automatsko snimanje sadržaja koji pišete u posebne verzije teksta na svakih desetak minuta.

- Čuvajte se virusa! Instalirajte neki od antivirusnih softverskih paketa. Ima ih dovoljno, čak i onih besplatnih. Vodite računa da, ukoliko je potrebno da posetite internet-strane koje su potencijalno maliciozne, izbegnete da to radite s računara koji sadrži najvažnije podatke ili s računara s kojeg vršite onlajn plaćanja ili sl. Nikako ne otvarajte fajlove koji su vam stigli s nepoznatih imejl adresa. Ne instalirajte nove programe s nepouzdanih izvora.

Gubitak podataka pogađa svakoga ko koristi računar, ali je posebno problematično za one kojima je računar osnovno sredstvo za rad. Ne postoji ništa što frustrira više od gubljenja važnih dokumenata za koje ste proveli toliko vremena stvarajući ih. Ukoliko do gubitka važnih podataka ipak dođe, postoje specijalizovane laboratorije koje se bave spasavanjem izgubljenih podataka, ali taj postupak može biti prilično skup, a ponekad i nemoguć. Kako biste izbegli takve probleme, pravite redovno rezervne kopije (bekap) svojih bitnih podataka i iskoristite navedene savete.

KutakNet

 

Share this article