Kina uvodi uspravno sahranjivanje: Nema mesta za 10 miliona mrtvih godišnje

Osim prenaseljenosti i problema raspodele zemljišta, pred Kinom je još jedan izazov - gde sahraniti 10 miliona ljudi, koliko ih u proseku godišnje umire u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Kao najmnogoljudnija zemlja sveta, Kina se već godinama bori sa izazovima raspodele zemljišta, ograničenja brojnosti porodice i prenaseljenosti.

Sada, pred Kinom je još jedan problem - gde sahraniti 10 miliona ljudi, koliko ih u proseku godišnje umire.

Ove nedelje, kineska vlada objavila je "vodič za sahranjivanje" koji preporučujekremaciju, prosipanje pepela u more i čak vertikalno polaganje kovčega u zemlju.deja da sahrane voljene u uspravnompoložaju nije u skladu sa kineksom tradicijom, ali je, kako je saopšteno, u skladu sa praktičnim potrebama. Mao Cedung - čije jebalzamovano telo izloženo u mauzoleju u Pekingu - takođe je predlagao da se tradicionalne sahrane zamene kremacijama.

Prošle godine, zvanični Peking je čak organizovao takmičenje u kremiranju kako bi podstakao ovu metodu. Oko 50 "najboljih" krematorijuma učestvovalo je u nadmetanju.

Ove godine, ipak, pristup je malo ozbiljniji. Komunističke vođe upozorile su da oni koji ne budu prešli na alternativne metode sahranjivanja, mogu trpeti posledice, premda nije rečeno kakve.

(Izvor: Newsweek.rs) 

Share this article