KONAČNO REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Evo zašto brodovi i avioni nestaju bez traga (VIDEO)

Misteriozno more oko Bermudskog trougla je krivac zašto kompasi u toj oblasti pokazuju na geografski, a ne magnetni severni pol.

More se navodno nalazi iznad imaginarne agonijske linije gde se pravi severni i magnetni sever nalaze u savršenom poravnanju.

Magnetni severni pol se stalno menja i nalazi se na 1800 kilometara južno od statičkog geografskog pola.

 

Astronom Edmund Hejli primetio je da se agonička linija polako kreće prema zapadu, uzrokujući magnetni poremećaj.

Publikacija Prirodni resursi Kanade je dala sledeće objašnjenje: “Na velikom delu Zemljine površine, iglice kompasa pokazuju približno sever".

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=23pcN--XdJk[/youtube]

Međutim, zbog složenog oblika Zemljinog magnetnog polja, postoji nekoliko mesta na kojima bi igla kompasa pokazivala tačno na sever. Kompas se slaže sa horizontalnom komponentom magnetnog polja u pravcu koji se zove magnetni sever. Pravi sever, s druge strane, je smer od određene lokacije do severnog geografskog pola."

Njihovi dokazi ukazuju na to da su izgubljeni brodovi i avioni zbog ljudske greške ne uzimajući u obzir neispravna očitavanja kompasa.

 

Međutim, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu rekla je ovo demantovala u Britanici: "Nema dokaza da se misteriozni nestanci javljaju sa još većom učestalošću u Bermudskom trouglu nego u bilo kom drugom velikom području okeana u kome ima mnogo brodova."

"Netačna je tvrdnja da je Bermudski trougao jedno od dva mesta na zemlji na kojima magnetni kompas pokazuje pravom severu", ističu u Mornarici SAD.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=aBN6jvPmZGs[/youtube]

“Kompas će obično pokazivati prema magnetnom severu. Razlika između njih je poznata kao varijacija kompasa.Iako je u prošlosti ova varijacija kompasa uticala na region Bermudskog trougla, zbog fluktuacija u magnetnom polju Zemlje to očigledno nije bio slučaj od devetnaestog veka."

(Izvor: srbijadanas.com / express.hr)

Share this article